Με το άγρυπνο μάτι του παρατηρητή!

Του Σωτήρη Δελή*

Ενώ τα πρώτα εμβόλια και οι νέες μέθοδοι θεραπείας γεννούν βάσιμες προσδοκίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα και το 2021 σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους παρακολουθώ λογικά απερίγραπτες καταστάσεις στην Ελλάδα που στόχο έχουν την αντικατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας με αντιεξουσιακές και “αντάρτικο πόλεων τακτικές.

Για μας τους Ομογενείς που παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες όταν σε μια έννομη χώρα μέρος Ελλήνων κάτω από για μας άγνωστους λόγους δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρούν τη χώρα μέσα σε καιρό φονικής πανδημίας και εξωτερικών απειλών της ανεξαρτησίας της.

Υπάρχει μια αδιαίρετη συγγένεια μεταξύ Δημοκρατίας και Κράτος Δικαίου.
Οι δυο αυτές καταστάσεις είναι εξαρτημένες σε τέτοιο βαθμό ώστε εάν η μια απειλείται, απειλείται και η άλλη. Δημοκρατία χωρίς Κράτος Δικαίου δεν νοείται με αλλά λόγια.

Εδώ λοιπόν γίνονται οι παρατηρήσεις …εξ αποστάσεως φυσικά εφ΄ όσον ζούμε σε άλλες χώρες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε φαινόμενα αναρχίας στη χώρα.

Επιθέσεις σε αστυνομικούς, διαμαρτυρίες σε ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και της ελληνικής πρεσβείας στην Στοκχόλμη, από οπαδούς του δικασμένου  τρομοκράτη Δ. Κουφοντίνα, διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια χωρίς άδεια των αρχών εν μέσω πανδημίας που γίνονται αιτίες εξάπλωσης του θανατηφόρου κορονοϊού και πολλά αλλά.

Είχα τεράστια δυσκολία για παράδειγμα να αιτιολογήσω τα ανεξήγητα σε πρώην συναδέλφους στο σουηδικό κοινοβούλιο τις διαμαρτυρίες συμπατριωτών μας έξω από την ελληνική πρεσβεία για τα ”δίκαια” ενός δολοφόνου…..

Τα παραπάνω περιγράφουν μια κατάσταση όπου η κοινή λογική και το κράτος δικαίου στη χώρα είναι σε κίνδυνο. Αυτό συνεπάγεται ότι εάν η κατάσταση αναρχίας συνεχιστεί στη χώρα οι καταστάσεις αυτές απειλούν την δημοκρατία με κατάλυση και την κοινωνία μας με αυτοκαταστροφή.

Τα παραπάνω φαινόμενα είναι δυστυχώς η κυρίαρχη κατάσταση που επηρεάζουν αρνητικά την χώρα μας επίσης και στο εξωτερικό. Ποιος επισκέπτεται μια χώρα είτε σαν τουρίστας είτε σαν επενδυτής ;

Είναι όμως οι εξαιρέσεις που κυριαρχούν στις ειδήσεις στα ΜΜΕ και δυστυχώς στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά που προσωπικά θέλω να ελπίζω ότι αυτή δεν είναι η Ελλάδα.

Έχουμε σοβαρά εθνικά προβλήματα που οι άλλες χώρες της Ευρώπης τα έχουν λύσει από δεκαετίες.
Έχουμε σοβαρή οικονομική κρίση που θα μας βασανίζει για πολλά χρόνια. Έχουμε μια εγκληματικότητα που απειλεί την κοινωνία και την εσωτερική ασφάλεια στην χώρα. Έχουμε την πανδημία ότι μας έφερε ακόμα πιο πίσω. Έχουμε πανεπιστήμια ομήρους στα χέρια αναρχικών και εγκληματικών στοιχείων.
Αυτά είναι τα άμεσα και οδυνηρά προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία πάντα κοντά στο γκρεμό…..

Ο Κουφοντίνας, τα κορονοπάρτυ κλπ είναι άρρωστα φαινόμενα που τραβάνε την προσοχή μας από τα σπουδαία και σημαντικά που πρέπει να εστιάσουμε….

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια κατάσταση που η Κυβέρνηση μαζί με την κοινωνία που πιστεύει στο κράτος δικαίου καλείται σύντομα να δώσει σωστές αλλά και δραστικές λύσεις πριν είναι πολύ αργά!

Ας ελπίσουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα!

* Ο Σωτήρης Δελής είναι Βουλευτής emeritus της σουηδικής Βουλής, Επίτιμο μέλος ΠαΔΕΕ-Οικονομολόγος.*