Κορωνοϊός: Τρόμος από την «έκρηξη» κρουσμάτων

Έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε 3.215 μολύνσεις.

Τρόμο προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ασθενείς σε απλές κλίνες, γεμίζουν τα κρεβάτια.

Φόβοι για 600 διασωληνωμένους μέχρι το τέλος του μήνα

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι οι αριθμοί αυτοί των κρουσμάτων είχαν προβλεφθεί εδώ και καιρό από τα προγνωστικά μοντέλα.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι 1 ή 2 ήμερες», επισήμανε ο κ. Τζανάκης για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τόνισε ότι πιο ανησυχητικό είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν περίπου 400 κρούσματα.

«Αυτός ο ιός μας επιφυλάσσει πάρα πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο καθηγητής, λέγοντας ότι πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι και οι μεταλλάξεις που αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα σχετικά με του διασωληνωμένους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν φτάσει τους 600.

Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας στο τέλος Μαρτίου, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μπορεί να συμβεί, όπως λέει ο καθηγητής, κάτω από προϋποθέσεις.

«Μπορούμε με σχετική ασφάλεια και προσοχή να ανοίξουμε».

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι θα: «πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και ευθύνης, έτσι ώστε η πανδημία, με τα υπόλοιπα μέτρα, να κατασταλεί», ενώ με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί.

Πιεσμένα τα νοσοκομεία

«Έχουμε και 20άρηδες στα νοσοκομεία, και ολόκληρες οικογένειες», τόνισε στον ΣΚΑΪ για τους νοσούντες από κορωνοϊό η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Όπως διευκρίνισε η γιατρός, υπάρχουν και εισαγωγές ηλικιωμένων που δεν κάνουν εμβόλια, εστιάζοντας στην ανάγκη να κάνουν όλοι τα εμβόλια όταν είναι διαθέσιμα.

«Υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκεται σε έκθεση πάει στη δουλειά, που βλέπει κάποιους φίλους έξω έστω για ένα καφέ, και υπάρχει αρκετά μεγάλη διαμόλυνση, κυρίως στις νεότερες ηλικίες που είναι έξω… Έχουμε και εντελώς υγιείς, νέους ανθρώπους που έχουν διασωληνωθεί», εξήγησε τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικές γιατί γνωρίζουν ότι είναι και πιο ευπαθείς.

«Είμαστε πιεσμένοι, δεν βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20άρηδες, 30άρηδες, και 40άρηδες στα νοσοκομεία με COVID», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

«Έχουμε ολόκληρες οικογένειες στο νοσοκομείο, γιατί ένας κολλάει όλη την οικογένεια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες, όχι πολύ λεπτές, να κρατάμε αποστάσεις να προσέχουμε τους δικούς μας, δεν είναι μόνο θέμα μέτρων της πολιτείας»,  επισήμανε.

Πηγή:Newpost.gr