Το πτυχίο τους θα πάρουν φέτος οι πρώτοι καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου

Κάϊρο.- Έτος-σταθμό για την ελληνική γλώσσα στην Αίγυπτο αποτελεί το 2021, καθώς η φετινή χρονιά συμπίπτει με την ολοκλήρωση των σπουδών των πρώτων φοιτητών που εντάχθηκαν στο τμήμα αμιγούς Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο Προέδρος του τμήματος Δρ Χισάμ Νταρουΐς, ένας ελληνομαθής αλλά και φιλέλληνας καθηγητής, που έχει διατελέσει παλαιότερα και Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι και το πρώτο αντίστοιχο τμήμα στην Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και όλον τον Αραβικό κόσμο.

Το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας Φιλολογίας του ιστορικού Πανεπιστημίου του Καΐρου άρχισε να λειτουργεί το 2017 και σε αυτό φοιτούν συνολικά διακόσιοι Αιγύπτιοι φοιτητές, εκ των οποίων οι πενήντα ένας (51) βρίσκονται πλέον στο τέταρτο έτος σπουδών και αναμένεται με την ενδεχόμενη επιτυχία τους στις φετινές εξετάσεις να πάρουν τον τίτλο των πρώτων Καθηγητών Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας που θα πάρουν το πτυχίο τους από το Κάιρο, γινόμενοι οι πρώτοι «πρεσβευτές» – καθηγητές ελληνικής γλώσσας σε όλον τον αραβικό κόσμο.

Ο Δρ Νταρουΐς, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τονίζει τη στήριξη που απολαμβάνει το τμήμα από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, που έχει διαθέσει τρεις αποσπασμένους καθηγητές για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τις φιλολόγους Αγγελική Τσιαδήμη, Βασιλική Νικητοπούλου και τη δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αργυρώ Ταυρίδου, το έργο των οποίων στηρίζει και η ιδιωτικά συνεργαζόμενη φιλόλογος Ευτυχία Μαγνήσαλη.

Στους ελληνομαθείς Αιγύπτιους καθηγητές συμπεριλαμβάνεται και ο διακεκριμένος καθηγητής Δρ Χάμντι Ιμπραήμ που ήταν και ο ιδρυτής του Τμήματος.

«Το πρώτο αυτό τμήμα νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου στοχεύει στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια και ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις φιλίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου», τονίζει ο Πρόεδρος του τμήματος.

Ο Δρ Χισάμ Νταρουΐς αποκαλύπτει μάλιστα ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου θα διαθέτει και τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών, που θα ενισχύσει το αιγυπτιακό πανεπιστημιακό σύστημα με νέους βοηθούς και λέκτορες νεοελληνικών σπουδών, ενώ αναμένεται να εντάξει στο πρόγραμμα του και μαθήματα που θα παρουσιάζουν την ελληνική τέχνη, το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Όμως, ο Πρόεδρος του Τμήματος δε διστάζει να εκφράσει την επιθυμία του, αυτό το φυτώριο καθηγητών νεοελληνικής γλώσσας να εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ελλάδα.

«Στο πρώτο αυτό νεοελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, για την αποστολή περισσοτέρων καθηγητών ελληνικής φιλολογίας», τονίζει ο Δρ Νταρουΐς, λόγω της επέκτασης του προγράμματος του τμήματος με όλο και περισσότερο αμιγή ελληνικά μαθήματα σπουδών.

«Και η επιτυχία του πρώτου αυτού τμήματος νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στην Αίγυπτο θα ενθαρρύνει και τη δημιουργία άλλων αντίστοιχων τμημάτων σε αιγυπτιακά πανεπιστήμια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά αυτήν την εποχή με τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών που ξεκινάνε χιλιάδες χρόνια πριν και εντείνονται τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο», καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Δρ Χισάμ Νταρουΐς.

Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας