Αμερικανοί και Άραβες εκνευρίζουν την Άγκυρα

Τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και επί της ουσίας όσο περνά ο καιρός και η Άγκυρα συνεχίζει τον προκλητικό, αλαζονικό δρόμο της, περιφρονώντας από τη μια την υπερδύναμη και επιχειρώντας από την άλλη να εμφανιστεί ως ο «αφέντης» των μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής τόσο φαίνεται ότι απομονώνεται.

H εικόνα της Ελληνικής φρεγάτας ΨΑΡΑ στα «πλευρά» του πανίσχυρου αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower μαζί με τα υπόλοιπα συμμαχικά πλοία τα οποία αποτελούν την αρμάδα του πλωτού «οχυρού» έφερε ικανοποίηση στην Αθήνα και ταυτόχρονα εκνευρισμό στην  Άγκυρα. Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την δυσαρέσκειά του για τη μεταστάθμευση στη Σούδα των F-15 από τη Σαουδική Αραβία και τα κοινά γυμνάσια των Αράβων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και επί της ουσίας όσο περνά ο καιρός και η Άγκυρα συνεχίζει τον προκλητικό, αλαζονικό δρόμο της, περιφρονώντας από τη μια την υπερδύναμη και επιχειρώντας από την άλλη να εμφανιστεί ως ο «αφέντης» των μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής τόσο φαίνεται ότι απομονώνεται. Την ίδια ώρα η Αθήνα με την ψύχραιμη στάση της κερδίζει συνεχώς πόντους κάτι που αποτυπώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά τόσο σε επίπεδο δηλώσεων και πολιτικο-διπλωματικών ενεργειών -δήλωση Μπλίνκεν, συμφωνία με την Αίγυπτο-όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

ΗΠΑ, Γαλλία αλλά και σχεδόν όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής είτε λιγότερο είτε περισσότερο «γέρνουν» προς την Αθήνα παρά τις σπασμωδικές ενέργειες της Άγκυρας να παραμείνει στο ‘’παιχνίδι’’ άλλοτε εκβιάζοντας και άλλοτε παριστάνοντας τον καλό σύμμαχο.

Η απόφαση των Αμερικανών όχι απλά να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο το USS Dwight D. Eisenhower θα βρίσκεται στη Μεσόγειο αλλά και να αγκυροβολήσει στον προβλήτα Κ-14 στο ναύσταθμο της Σούδας δείχνει ότι επιθυμούν να στείλουν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ένα σαφές μήνυμα στήριξης στη Αθήνα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Πολεμική μας Αεροπορία για μια ακόμη φορά έδειξε ότι διαθέτει τόσο την ποιότητα όσο και τις διαθεσιμότητες να υποστηρίζει καθημερινά ανάλογης κλίμακας ασκήσεις και μάλιστα δίπλα σε κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις όπως οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι. Περίπου 20 μαχητικά F-16 και F-4 απογειώθηκαν κατά κύματα από τη Σούδα, τον Άραξο αλλά και τη ‘’φωλιά’’ των Phantom στην Ανδραβίδα. Ταυτόχρονα απονηώνονταν από το USS Dwight D. Eisenhower τα Αμερικανικά McDonnell Douglas F/A-18 Hornet για να πετάξουν σε αποστολές μαζί με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ νότια και δυτικά της Κρήτης αλλά και πάνω από την Πελοπόννησο.

Και μάλιστα σε χαμηλά ύψη πάνω από τα Ελληνικά βουνά δίνοντας την ευκαιρία στους ιπτάμενους της US NAVY AIR FORCE να πετάξουν πάνω από περιοχές στις οποίες σπάνια επιχειρούν. Αφού συνήθως εκπαιδεύονται στη θάλασσα και γύρω από το αεροπλανοφόρο και τις υπόλοιπες Μονάδες επιφανείας που το συνοδεύουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι αποστολές εκτελέστηκαν όπως τις σχεδίασε το ΑΤΑ μαζί με τους Αμερικανούς. Και με τους ιπτάμενους των F-18 να διαπιστώνουν γιατί η HAF θεωρείται κορυφαία αεροπορία στις συνεργασίες με συμμαχικές δυνάμεις.

Όμως αυτό που φαίνεται ότι ενόχλησε περισσότερο όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Ερντογάν είναι το άνοιγμα της Αθήνας στον Αραβικό κόσμο και η επισφράγιση των άριστων σχέσεων με το Ριάντ. Για την Άγκυρα τα έξι F-15 της Royal Saudi Air Force τα οποία αύριο προσγειώνονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα ήταν μια ακόμη «μαχαιριά στην καρδιά» στην προσπάθεια που κάνει ο ‘’σουλτάνος’’ να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος της περιοχής και ‘’πατέρας’’ των μουσουλμάνων.

Πηγή:newpost.gr