Αναπαράσταση του Ελληνικού Χορού του 1827 στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: Παραχώρηση στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», Γεώργιος Χωριάτης

Νέα Υόρκη.– Μια ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σταθάκειο και διοργανώθηκε από την ΑΧΕΠΑ.

Μέλη της οργάνωσης, με την βοήθεια δημοσιευμάτων της εποχής αναπαρέστησαν τον ελληνικό χορό (Greek Ball) που είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 1827 στο Park Theatre στο Μανχάταν με όσες περισσότερες λεπτομέρειες βρήκαν.

Μια από αυτές τις εφημερίδες, την US Gazette έγραφε: «Ο χορός που πραγματοποιήθηκε στο Park Theatre για τον διπλό πατριωτικό σκοπό να τιμήσει τα γενέθλια του μεγάλου πατέρα της χώρας και για να συνεισφέρει στο ταμείο όπου συγκεντρώνουν οι πολίτες χρήματα για να ανακουφίσουν οικονομικά τους Έλληνες που υποφέρουν και να επισπεύσουν αν γίνεται την πορεία τους προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο θέατρο και έως τις 11 το βράδυ είχαν φτάσει στο θέατρο περί τα 2000 άτομα».

Αριστερά και δεξιά της αναπαράστασης τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα πορτρέτα του στρατηγού Λαφαγιέτ και του πρώτου Προέδρου της Αμερική, Τζορτζ Ουάσιγκτον, τα οποία ήταν στολισμένα με εμβλήματα της ειρήνης και λουλούδια καθώς και ο Λευκός Σταυρός που αποτελούσε έμβλημα της ελληνικής επανάστασης και σύμβολο του ελληνικού αγώνα και από κάτω έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος».

Τον Σεπτέμβριο του 1823 ένας τεράστιος σταυρός αποτέλεσε το απόκτημα της ομογένειας στο Μπρούκλιν, ο οποίος και αγοράστηκε με δικά τους έξοδα με την ευχή «ο σταυρός να φυτευτεί από χωριό σε χωριό και από καμπαναριό σε καμπαναριό μέχρι να βρεθεί στον Θόλο της Αγιάς Σοφιάς.

Η αναπαράσταση της εκδήλωσης του 1827 περιελάβανε και τη συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών του Μπρόντγουεϊ. Ντυμένοι με αυθεντικές βραδινές ενδύεις της εποχής, από καπέλα μέχρι φορέματα και άψογα χτενίσματα ενώ και οι χοροί της εποχής όπως το βαλς μετέτρεψαν το Σταθάκειο κέντρο και την ελληνική κοινότητα σε κάτι διαφορετικό. H Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού απήγγειλε απόσπασμα από την επικοινωνία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κουίνσι Άνταμς. Με ένα γράμμα του ο Καποδίστριας ευχαριστούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες με «συναισθήματα ευγνωμοσύνης για την φιλελεύθερη συμπεριφορά του Αμερικανικού Έθνους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Χωριάτης, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο ύπατος Κυβερνήτης Τομ Ντούσας με την σύζυγο του Εύα, τα μέλη του παραρτήματος Ερμής Μπιλ Χρυσοχόος και Πίτερ Αργυρόπουλος και οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δημήτριος Καλαμαράς και Ηλίας Τσεκερίδης.

Η ΑΧΕΠΑ ευχαρίστησε τους ηθοποιούς που πραγματοποιήσαν την αναπαράσταση του Ελληνικού Χορού του 1827, ηγετικά στελέχη της 6ης περιφέρειας της ΑΧΕΠΑ, τον Βασίλη Κεϊσόγλου από το Cosmos Philly, τον πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την συμμετοχή και στήριξη τους.

Πηγή: ekirikas.com