“Εφιάλτης” στα νοσοκομεία, στο “κόκκινο” ο δείκτης θετικότητας

Η κατάσταση στο ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, μοιάζει “εφιαλτική” με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό να είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί να περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Δεδομένου μάλιστα του δείκτη θετικότητας και του αριθμού ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών, δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο διενεργήθηκαν λίγα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (14.074), εκ των οποίων τα 6.915 μοριακά και τα 7.159 rapid, με τον δείκτη θετικότητας να “εκτινάσσεται” στο 12,1%. Σε μία ημέρα ακόμη 69 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, ενώ καταγράφηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 681.

Είναι ενδεικτικό επίσης πως μόνο χθες, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 240 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Όπως μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το “Θριάσιο” σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, καθώς δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια, είτε απλές κλίνες, είτε κλίνες ΜΕΘ. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, ζήτησαν να διακοπούν προσωρινά οι διακομιδές, διότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επικρατεί το αδιαχώρητο και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουν ζητήσει να διοχετευτούν περιστατικά στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι και αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας”. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, “εκφράσεις ότι ‘θα γίνουμε Μπέργκαμο’ απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κρίνει και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση, πάντα, με τους λοιμωξιολόγους.

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο – Τι είπε για την επιστράτευση

«Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό», δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.