Κάρολος: «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Η πρώτη ημέρα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Τα είχε όλα: Υψηλούς προσκεκλημένους, διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, συγκινητικές ομιλίες, σύγχρονη οπτική και προοπτική μέλλοντος.

Σήμετα το πρωί, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη, στις 8:00, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον εθνικό ύμνο έψαλε ντυμένη στα λευκά, στον Ιερό Βράχο η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι (πρίγκιπας Κάρολος, Ρώσος Πρωθυπουργός, Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, πρόεδρος της Κύπρου) θα παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, αλλά αναμένεται να είναι πιο συμβολική και μυσταγωγική από κάθε άλλη φορά.

Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με την ΠτΔ και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολοι οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα αναχωρήσουν το απόγευμα της Πέμπτης, πλην του κ. Αναστασιάδη που θα αναχωρήσει την Παρασκευή.

Οι ξένοι ηγέτες που έφτασαν στην Αθήνα ξεναγήθηκαν στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, θαυμάζοντας πίνακες από την μόνιμη αλλά και την προσωρινή συλλογή, συνοδευόμενοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του Μαρέβα και από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11, αφού προηγήθηκαν η προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αντιφώνηση του πρίγκιπα Κάρολου, την οποία ολοκλήρωσε στα ελληνικά με τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού: «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην προσφώνησή της τόνισε ότι «η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία».

Στο δείπνο παρέστη επίσης από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς τη σύζυγό του, Περιστέρα Μπαζιάνα. Αντιθέτως στο δείπνο δεν παρεβρέθη τελικά – καίτοι είχε προσκληθεί όπως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων – η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, λόγω της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας της.

Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και οι υπουργοί που συνοδεύουν τους ομολόγους τους οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.

Το art de la table στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν λιτό, με όλα τα μέτρα προφύλαξης, για υγειονομικούς λόγους και χρησιμοποίησε στοιχεία της ελληνικής φύσης, καθώς μπαίνει η άνοιξη, με εντυπωσιακές συνθέσεις κλαδιών ελιάς, λεμονιάς και λεμονανθών στο τελείωμα των τραπεζιών.

Επιπλέον, στον χώρο είχαν τοποθετηθεί οι σημαίες των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και λάβαρα ιστορικής σημασίας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν τοποθετηθεί το λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αλλά και εκείνο που λέγεται πως έφτιαξε ο Παπαφλέσσας από τα άμφιά του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Εντυπωσιακές παρουσίες

Εντυπωσιακές ήταν οι γυναικείες παρουσίες στο Προεδρικό μέγαρο: Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Αντρη Κυπριανού και φυσικά η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξαν τουαλέτες στην απόχρωση του μπλε κατά μείζονα λόγο, πλην της
δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα, η οποία επέλεξε το λευκό.
Πηγή: iefimerida.gr