Στα φαρμακεία τα self test – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Αθήνα.- Από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα ατομικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο ίδιος τόνισε πως τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για εργαζόμενους σε ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια. Self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα είναι υποχρεωτικό.

Ο κάθε πολίτης δικαιούνται από ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες. Εξετάζεται τις πρώτες ημέρες να δωθεί η προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών για να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού. Η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός της χώρας και η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες σε δημόσια δομή θα κάνουν rapid τεστ για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνηση για το self testing«Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης.

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο, άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από τα ένα τεστ κύησης. Η δειγματοληψία είναι πολύ εύκολα εφικτή και έχει μεγάλη αξιοπιστία. Η διαδικασία μάθησης είναι εύκολη. Η διενέργεια του τεστ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία:

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή: Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.