Προσωρινό ΑΜΚΑ για εμβολιασμούς Ελλήνων του εξωτερικού

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με Έλληνα από την Βιέννη που  ευρισκόμενος στην Ελλάδα δεν μπορούσε να εμβολισθεί γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ, ειδικά για  Έλληνες του εξωτερικού που φτάνουν στην Ελλάδα και δεν έχουν ΑΜΚΑ, δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ μόνο για τον εμβολιασμό τους και ο οποίος μετά δεν θα έχει καμία χρήση.

Το θέμα το είχε αναδείξει με επιστολή του που δημοσιεύθηκε και στην Panhellenic Post, ο Δρ. Γεώργιος Πάντογλου, Πρόεδρος Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία» Αυστρίας.

Στην επιστολή του ο κ. Πάντογλου τόνιζε μεταξύ άλλων

“Τα μέλη μας ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν έχουν αντίστοιχο αριθμό ΑΜΚΑ αλλά μόνο ΑΦΜ. Η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα www.emvolio.gov.gr του Υπουργείου για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19, εάν και προβλέπει περιπτώσεις πολιτών δίχως αριθμό ΑΜΚΑ, δυστυχώς δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα πολλά ηλικιωμένα μέλη μας που βρίσκονται στην Ελλάδα να μην μπορούν να εμβολιασθούν”.

Κατά τα λοιπά, μετά από 30 ημέρες θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει ξανά τον εμβολιασμό του όποιος πολίτης δεν εμφανιστεί στο ραντεβού του, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. Εξήγησε ότι δυνατότητα για αλλαγή ημερομηνίας δίνεται μέχρι και τρεις ημέρες πριν το ραντεβού.

Για να μην χάνεται καμία δόση, πέραν από εμβολιασμούς σε μονάδες του στρατού, τα κενά καλύπτονται και μέσω λίστας αναμονής στην οποία μπορούν να προστεθούν όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Οι εν λόγω πολίτες βρίσκονται σε ετοιμότητα να προσέλθουν και να εμβολιαστούν νωρίτερα αν υπάρξει κενό.