Εθνική Ελλάδας: Ποιοι έκαναν ντεμπούτο υπό την ηγεσία του Φαν Σιπ

Με αφορμή το ντεμπούτο των Μαυροπάνου, Αλεξανδρόπουλου και Δουβίκα στο φιλικό της Ελλάδας με την Ονδούρα, το SPORT 24 παρουσιάζει τους 14 παίκτες που φόρεσαν για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών υπό την ηγεσία του Φαν Σιπ.

ΗΕθνική Ελλάδας επικράτησε 2-1 της Ονδούρας στην Τούμπα σε ένα παιχνίδι δοκιμών ενόψει του αγώνα της Τετάρτης (31/3, 21:45, COSMOTE SPORT 1HD, OPEN TV, SPORT 24) για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν μία ευκαιρία για τον Φαν Σιπ να δει διαφορετικά πράγματα, αλλά και τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές του.

Έτσι στην αναμέτρηση με την Ονδούρα ντεμπούτο με τα γαλανόλευκα έκαναν τρεις ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, o Ντίνος Μαυροπάνος ξεκίνησε βασικός καταγράφοντας την πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική, ενώ ακολουθήσαν ο Τάσος Δουβίκας που πέρασε στο 46′ στη θέση του Τζόλη, αλλά και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος που στο 77′ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Γιώργου Κυριακόπουλου.

Ο Ολλανδός τεχνικός αναγνώρισε την καλή απόδοση που σημειώνουν στις ομάδες τους και έτσι τους έδωσε την ευκαιρία, ώστε να μάθει πώς μπορούν να ανταποκριθούν ενόψει και των επίσημων αναμετρήσεων. Ο Φαν Σιπ βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας από τον Σεπτέμβρη του 2019 και ήδη υπό τις οδηγίες του ντεμπούτο έχουν κάνει 14 ποδοσφαιριστές, δείχνοντας ότι θέλει να δοκιμάζει νέα πρόσωπα.

ΟΙ “ΟΛΛΑΝΔΟΙ” ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΡΟΔΙ

Το ρόδι των παικτών που έκαναν ντεμπούτο υπό τις οδηγίες του Τζον Φαν Σιπ ήταν παίκτες που αγωνίζονται στην Ολλανδία. Ο Ολλανδός τεχνικός τις πρώτες του μέρες και θέλοντας να περάσει στην ομάδα του ποδοσφαιρικά “στοιχεία” της πατρίδας του, κοίταξε τους Έλληνες της Eredivisie.

Έτσι, δύο παίκτες από την Ολλανδία έπαιξαν για πρώτη φορά με την Εθνική ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2019 στην πρεμιέρα του Ολλανδού στον πάγκο στην ήττα με την Φινλανδία (1-0). Οι Μάριος Βρουσάι και Βαγγέλης Παυλίδης, οι οποίοι έκαναν τότε πολύ καλές εμφανίσεις ως συμπαίκτες στη Βίλεμ πήραν την πρώτη τους ευκαιρία, με τον 22χρονο στράικερ να γίνεται στη συνέχεια από τις βασικές επιλογές του Φαν Σιπ.

Ο Παυλίδης κοντρολάρει την μπάλα στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Μολδαβία για το Nations League.

Σειρά είχε στις 12 Οκτωβρίου του 2019 και στην ήττα της Ελλάδας από την Ιταλία στη Ρώμη με σκορ 2-0 ο Παντελής Χατζηδιάκος της Αλκμάαρ, ο οποίος μάλιστα πήρε και φανέλα βασικού στην πρώτη του εμφάνιση. Εκ τότε έχει αγωνιστεί σε οκτώ παιχνίδια με το Εθνόσημο.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ “ΕΛΛΗΝΕΣ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Φαν Σιπ, βέβαια, κοιτάζει και τι γίνεται και εντός των συνόρων. Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες κλήσεις, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους βελτιωμένους Δουβίκα, Αλεξανδρόπουλο και Ανδρούτσο.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020, στην ισοπαλία της Ελλάδας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σλοβενία (0-0), ο Φαν Σιπ χρησιμοποίησε τον Στράτο Σβάρνα στο πλευρό του έμπειρου Δημήτρη Σιόβα στο κέντρο της άμυνας. Μάλιστα, διατηρήθηκε σε αυτή τη θέση και στα επόμενα παιχνίδια.

Στη φιλική αναμέτρηση της Εθνικής με την Αυστρία, ντεμπούτο έκαναν δύο από τα πιο σημαντικά project του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Χρήστος Τζόλης, με τους δύο ποδοσφαιριστές να περνούν ως αλλαγή. Ο Τζόλης από αυτό το παιχνίδι και έπειτα έχει γράψει άλλες πέντε συμμετοχές σκοράροντας το παρθενικό του γκολ σε φιλικό με την Κύπρο.

Στο παιχνίδι με τους Αυστριακούς ντεμπούτο με τα γαλανόλευκα έκαναν ακόμη δύο ποδοσφαιριστές. Ο Σωκράτης Διούδης εξαργύρωσε τις καλές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό και πήρε την ευκαιρία. Ο γκολκίπερ των πρασίνων προστάτευσε την εστία της Εθνικής και την Κυριακή (28/3) κόντρα στην Ονδούρα. Επίσης, ευκαιρία πήρε και ο Κυριακόπουλος με τον παίκτη της Σασουόλο, να βρίσκεται στα πλάνα του Φαν Σιπ και στα επόμενα παιχνίδια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΡΟΤΑ, ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο KILLER ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

Ο Λάζαρος Ρότα ήταν ακόμη μία περίπτωση από την Ολλανδία. Ο 23χρονος δεξιός μπακ δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ελλάδα σε επαγγελματικό επίπεδο φεύγοντας από νωρίς στο εξωτερικό και τον Ιανουάριο του 2020 πήρε τη μεταγραφή στη Φορτούνα Σιτάρντ.

Λίγους μήνες αργότερα δεν άργησε η κλήση του από τον Φαν Σιπ και εν τέλει το ντεμπούτο του στην αναμέτρηση με τη Μολδαβία για το Nations League, όπου πέρασε ως αλλαγή αντί του Χατζηδιάκου.

Στο φιλικό στις 11 Νοεμβρίου με την Κύπρο το δικό του ντεμπούτο έκανε ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, με τον Τζον Φαν Σιπ να του δείχνει εμπιστοσύνη. Ήταν άλλωστε ένας παίκτης που κοιτούσε από τον Μάρτιο του 2020, όμως του έδωσε την ευκαιρία οκτώ μήνες αργότερα.

Τέλος, ακόμη ένας παίκτης που έκανε ντεμπούτο επί Φαν Σιπ ήταν ο Γιώργος Γιακουμάκη. Ο επιθετικός της Φένλο και πρώτος σκόρερ της Eredivisie φόρεσε επίσης για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών στο φιλικό με τον Κύπρο σκοράροντας μάλιστα και το πρώτο του γκολ. Εκ τότε σε όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει η Ελλάδα έχει πάρει έστω και λίγα λεπτά συμμετοχής. Άλλωστε, είναι ένας παίκτης που όπως δείχνει στην Ολλανδία μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΕΠΙ ΦΑΝ ΣΙΠ

Όνομα παίκτηΑγώνας ντεμπούτοΘέση
Ντίνος ΜαυροπάνοςΕλλάδα – Ονδούρα 2-1Κεντρικός αμυντικός
Τάσος ΔουβίκαςΕλλάδα – Ονδούρα 2-1Επιθετικός
Σωτήρης ΑλεξανδρόπουλοςΕλλάδα – Ονδούρα 2-1Αμυντικός μέσος
Γιώργος ΓιακουμάκηςΕλλάδα – Κύπρος 2-1Επιθετικός
Τάσος ΧατζηγιοβάνηςΕλλάδα – Κύπρος 2-1Δεξιός εξτρέμ
Λάζαρος ΡόταΕλλάδα – Μολδαβία 2-0Δεξιός μπακ
Σωκράτης ΔιούδηςΑυστρία – Ελλάδα 2-1Τερματοφύλακας
Γιώργος ΚυριακόπουλοςΑυστρία – Ελλάδα 2-1Αριστερός μπακ
Χρήστος ΤζόληςΑυστρία – Ελλάδα 2-1Αριστερός εξτρέμ
Γιάννης ΜιχαηλίδηςΑυστρία – Ελλάδα 2-1Κεντρικός αμυντικός
Στράτος ΣβάρναςΣλοβενία – Ελλάδα 0-0Κεντρικός αμυντικός
Παντελής ΧατζηδιάκοςΙταλία – Ελλάδα 2-0Κεντρικός αμυντικός
Μάριος ΒρουσάιΦινλανδία – Ελλάδα 1-0Αριστερός εξτρέμ
Βαγγέλης ΠαυλίδηςΦινλανδία – Ελλάδα 1-0Επιθετικός

Photo credits: Eurokinissi