Τρία ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από τα Σκόπια

Τα «γαλάζια γεράκια» έχουν απλώσει τα φτερά τους πάνω και από τις γειτονικές χώρες, στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναλάβει την εποπτεία του εναέριου χώρου της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με τα ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο και των δύο χωρών. Το Σάββατο, 27 Μαρτίου, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την επέτειο ενός έτους από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και κατόπιν αιτήματος της, τρία ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από την πολή των Σκοπίων, απ’ όπου και η χαρακτηριστική φωτό από το κοκ-πιτ ενός εξ αυτών.

Το ΓΕΕΘΑ με την υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, την ανάληψη της αποστολής Αστυνόμευσης (Air Policing) του εναέριου χώρου της γείτονος χώρας, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων όπως η εκπαίδευση Τυποποίησης ΝΑΤΟ, η υπογραφή Συμφωνίας Αμοιβαίας Προστασίας Ανταλλασσόμενων Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και η εκτέλεση πλήθους εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή και γρήγορη εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύαμε στο enikos.gr εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Ο Ελληνικός Στρατός «πατάει πόδι» στα Σκόπια» για τους τρόπους με τους οποίους το ΓΕΕΘΑ έχει καταφέρει να εισχωρήσει για τα καλά στις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος, αποκόπτοντάς την από το «μουσουλμανικό άρμα» που προσπάθησε να την προσδέσει η Τουρκία. Δεν είναι μόνο η φύλαξη του εναέριου χώρου της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» που έχει αναλάβει η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και συνεχής συνεκπαίδευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος με στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα οι ανωτέρω δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλουν στη προαγωγή του ρόλου της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

enikos.gr