Σκηνές 1821 και ελληνικές σημαίες “πλημμύρισαν” τη Μελβούρνη

Οι εορτασμοί της περασμένης Κυριακής στο East Melbourne θύμισαν… προ-κορωνοϊού μεγαλεία ελληνικών φεστιβάλ.

Η Lansdowne Street μεταμορφώθηκε για μερικές ώρες σε άντρο ελληνισμού προς τιμήν της επετείου 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το πόσοι ακριβώς έδωσαν το παρών είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, πάντως η διοργανώτρια Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάνει λόγο για πάνω από 1.000 άτομα

Η γιορτή ήταν διπλή τιμώντας εκτός της εθνικής επετείου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με το πρόγραμμα να ξεκινάει με Λειτουργία στον ναό του Ευαγγελισμού.

Η ημέρα ήταν ιδανική και για μια ανακοίνωση – έκπληξη από τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη για σημαντική δωρεά από τον ομογενή επιχειρηματία και μακροχρόνιο ευεργέτη της Κοινότητας, Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Σε ρόλο MC στη σκηνή, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Τάμυ Ηλιού μαζί με τον Michael Karamitos, συμπρόεδρο του προγράμματος της Κοινότητας για την επέτειο 200 χρόνων.

Τί είδαν και άκουσαν όσοι βρέθηκαν εκεί;

  • Εθνικούς Ύμνους σε απαγγελία μαθητών του Alphington Grammar
  • Ομιλίες επισήμων, μεταξύ αυτών μίλησαν οι: Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote Ευμένιος Βασιλόπουλος, πρόξενος στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, βουλευτής Στηβ Δημόπουλος εκπροσωπώντας την πολιτειακή κυβέρνηση, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Michael O’Brien και ο δημοτικός σύμβουλος Jamal Hakim.
  • Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών στη σκηνή ανέβηκε ο ταμίας της Κοινότητας Μαρίνης Πιρπιρής κάνοντας τις εισαγωγές για το επετειακό πρόγραμμα των 200 χρόνων, ωσότου τον διέκοψαν… επανάστες που τον ανάγκασαν σε αποχώρηση, δίνοντας το σήμα για την έναρξη της πολυαναμενόμενης αναπαράστασης.
  • Η αναπαράσταση ήταν διπλή: του όρκου των Ιερολοχιτών του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της άλωσης της Τριπολιτσάς, με έφιππους τουφεκιές και όλα τα ‘δραματικά’ στοιχεία.
  • 2,5 ώρες χορευτικών επιδείξεων από τα συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της Παγκρήτιας Αδελφότητας, της Παμμακεδονικής Ένωσης και των συλλόγων Μαναση και Pegasus.
  • Πηγή:neoskosmos/ 
  • Φώτο: Greek Centre/Supplied