Η εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τα 200 χρόνια

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021, ώρα Ελλάδος 10:45, η ERTWORLD θα μεταδώσει με ελληνικούς υπότιτλους την εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ανήμερα της εθνικής μας επετείου.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει video για την Επανάσταση του 1821, σύντομες ομιλίες από εξέχοντα μέλη της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και καλλιτεχνικό μέρος.

«Master of Ceremonies» είναι ο George Stephanopoulos, Chief Anchor του ABC. Την αφήγηση των video κάνει ο βραβευμένος ηθοποιός Dennis Boutsikaris. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Επικεφαλής της Πλειοψηφίας της Αμερικανικής Γερουσίας Charles Schumer. Επίσης, η Congresswoman Dina Titus και ο Congressman Gus Bilirakis.

O κατάλογος των συμμετεχόντων είναι λαμπρός. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους συμμετέχοντες εμφανίζονται ο CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, ο John Negreponte, Director of National Intelligence, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, ο βραβευμένος με Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο διάσημος από τις εκλογές πρόεδρος της εταιρείας που κατασκευάζει τα μηχανήματα καταμέτρησης των ψήφων, Τζων Πούλος.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συμμετέχουν η σοπράνο Καρολίνα Πηλού, γνωστή από τις εμφανίσεις της στην Metropolitan Opera και ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης.

Συγκινημένος και υπερήφανος δηλώνει ο πρόεδρος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, γιατί έχει την τύχη, όπως είπε, να αποκαλεί σπίτι του τόσο την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, όσο και τις ΗΠΑ, όπου πήγε για σπουδές πριν από σχεδόν 20 χρόνια. «Δύο από τις καλύτερες Δημοκρατίες στον κόσμο, που προήλθαν και οι δύο από Επαναστάσεις».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή ειδικού αφιερώματος στους Φιλέλληνες Αμερικανούς που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων αλλά και σε εκείνους που μετά την Επανάσταση μετέ στις ΗΠΑ και ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην Αμερικανική κοινωνία.

Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα συμμετείχαν στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Παρουσιάζεται ακόμα μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρει ότι αποτελεί γι’ αυτόν ευλογία η μακρά φιλία του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τονίζει ότι «τις σχέσεις των δύο χωρών διέπουν δεσμοί φιλίας 200 χρόνων». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του προηγούμενου Ιουνίου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από την ERTWORLD και από το ERTFLIX: www.ertflix.gr/ertworld-live/

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε