Μόσιαλος: Προστασία για 6 μήνες παρέχει το εμβόλιο Pfizer

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματους της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τον ερχόμενο χειμώνα άφησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Covid-19: H επόμενη μέρα στην Υγεία».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όταν θα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% -75% των άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να γίνει μια μελέτη για την ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως για παράδειγμα τους αρνητές των εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις και ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ του, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech παρέχει προστασία για τουλάχιστον 6 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσομ σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως τόσο διαρκεί η προστασία μετα τον εμβολιασμό, «άλλα πως έχουμε πλέον δεδομένα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή Φάσης 3 για 6 μήνες».

«Στο διάστημα από μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έως και 6 μήνες, από τους 927 συμμετέχοντες στη δοκιμή που αρρώστησαν με COVID-19, μόνο οι 77 είχαν λάβει το ενεργό εμβόλιο, σε σύγκριση με τους 850 που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Άρα το εμβόλιο παραμένει κατά 91% τουλάχιστον αποτελεσματικό κατά της νόσου για τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι πλήρως αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού (B.1.351)», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Πηγή: skai.gr