Όλγα Σαραντοπούλου: Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Την ανάγκη να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό σε βάθος δεκαετίας «χωρίς να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση» εξέφρασε η εκλεγμένη Παγκόσμια Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, υπεραμυνόμενη της αναγκαιότητας ύπαρξης του ΣΑΕ καθώς, όπως είπε, «η Ομογένεια είχε για πρώτη φορά ένα επίσημο παγκόσμιο θεσμικό όργανο αναφοράς,  κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος».

Από την τηλεοπτική εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ των Άκη Παυλόπουλου και Ντόρας Κοτροκόη, στην τηλεόραση του OPEN, η Όλγα Σαραντοπούλου, αναφερόμενη στον νέο νόμο για την ανασύσταση του ΣΑΕ συμφώνησε ότι υπάρχει χώρος για βελτιώσεις της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο νέος νόμος δεν έτυχε προηγούμενης διαβούλευσης με την Ομογένεια ενώ αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για λίγες μόνο ημέρες στη Διαύγεια  μέσα στον μήνα Αύγουστο όπου οι ομογενείς δεν ήταν διαθέσιμοι λόγω διακοπών ή δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί.

Αναφορικά με την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με την Δημόσια Διπλωματία, η Δρ. Σαραντοπούλου υπογράμμισε ότι η Ομογένεια περίμενε την αναβάθμιση με την ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και “αντί αυτού είχαμε την υποβάθμιση της ΓΓΑΕ σε απλή Διεύθυνση”.

Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της κυρίας Σαραντοπούλου.

Δρ. Σαραντοπούλου OPEN