Ο Παναθηναϊκός έκανε «πάρτι» με τον ΠΑΟΚ και… βλέπει Ευρώπη ξανά!

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε μια ταπεινωτική ήττα στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με 3-0, με τους ασπρόμαυρους σε ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι να είναι κατώτερη των περιστάσεων και να χάνουν κι άλλο έδαφος στη «μάχη» για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η εικόνα του Δικεφάλου του βορρά ήταν απογοητευτική, ενώ στο φινάλε του ματς θα μπορούσε να δεχτεί ακόμη περισσότερα τέρματα από την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι, που όπου βρίσκει τον ΠΑΟΚ τον νικάει.

«Ομάδα παρατημένη από τον Ιβάν», γράφουν πολλοί οπαδοί των ασπρόμαυρων, ενώ κάποιοι εξ αυτών ζητάνε ακόμα και την αποχώρηση του από την ΠΑΕ μιας και δεν ασχολείται τη φετινή σεζόν, με το αγωνιστικό τμήμα να παραπαίει στη Superleague. Τα social media της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχουν πάρει φωτιά μετά το νέο απίστευτο κάζο στη Λεωφόρο, με τους οπαδούς να καλούν εκτός από τον Ιβάν και τον Γκαρσία να φύγει ή να… γυρίσει πίσω στις ακαδημίες.

 

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με το εντυπωσιακό 3-0 τον ΠΑΟΚ, για την 2η αγωνιστική των play-offs της Super League στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με αποτέλεσμα να ανέβει αφενός στην 4η θέση -με ματς παραπάνω από την ΑΕΚ που παίζει το βράδυ- αφετέρου να πλησιάσει το σημερινό αντίπαλό του στον πόντο!

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά το τελευταίο… συναπάντημά τους, που είχε έρθει 2-1 τότε, το «τριφύλλι» είδε ξανά ρους Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνη και Μακέντα να συνεργάζονται για το 1-0 του τελευταίου στο 39ο λεπτό, σαν σε… deja vu.

Για να ακολουθήσουν η… πονηρή απευθείας εκτέλεση φάουλ του πρώτου, στο 79’, αλλά και η αντεπίθεση του Αϊτόρ έξι λεπτά μετά -κι ενώ είχε περάσει στο ματς στο 78’- για το τελικό αποτέλεσμα…

Αποτέλεσμα απόλυτα δίκαιο, με τον Παναθηναϊκό να έχει για άλλη μια φορά πλάνο και τρία γκολ σε… τέσσερις τελικές, αλλά να «κλειδώνει» τον «δικέφαλο του Βορρά» που ήταν μάλλον απογοητευτικός, έχοντας μια ανούσια υπεροχή ενώ δεν βρήκε λύσεις, ούτε γκολ.

Ακολουθεί το ντέρμπι αιωνίων, στο «Καραϊσκάκης» για τους γηπεδούχους, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει επίσης εκτός έδρας τον Αστέρα Τρίπολης, την 3η αγωνιστική.

Στο… μυαλό του κόουτς:
Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τους τραυματίες Σανκαρέ, Βέλεθ, Κουρμπέλη και Αγιούμπ, με σύστημα 4-3-3, τον Διούδη στην εστία και τους Μολό, Σένκεφελντ, Πούγγουρα και Χουάνκαρ στα μετόπισθεν. Νιάς, Αλεξανδρόπουλος και Μαουρίσιο αγωνίστηκαν τριάδα στον άξονα ενώ οι Χατζηγιοβάνης-Βιγιαφάνιες έπαιξαν στα δύο άκρα και ο Μακέντα στην κορυφή της επίθεσης.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη παρατάχθηκε χωρίς προβλήματα πλην του μακροχρόνια απόντα Μιχάι, επίσης με σύστημα 4-3-3 και τον Πασχαλάκη κάτω από τα γκολπόστ, ενώ Ροντρίγο, Ίνγκασον, Κρέσπο και Μπάμπα αγωνίστηκαν στην άμυνα. Αουγκούστο, Σβαμπ και Ελ Καντουρί ήταν η τριπλέτα στο κέντρο, με τους Μουργκ-Ζίβκοβιτς να πλαισιώνουν τον Σβιντέρσκι στην… εμπροσθοφυλακή.

Το ματς:
Στο πρώτο ημίχρονο, o ΠΑΟΚ ξεκίνησε πιέζοντας ψηλά με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον αντίπαλό του σε αρκετά λάθη και να μην μπορεί να κρατήσει μπάλα, ενώ εκείνος έβγαινε πιο εύκολα στην επίθεση.

Η πρώτη επίσκεψη των φιλοξενούμενων στα καρέ του Διούδη καταγράφηκε στο 5’, με ένα σουτ του Μουργκ που κόντραρε στον Μολό, την ώρα που ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να πατήσει περιοχή, αρκούμενος σε «βαθιές» μπαλιές για να επιτεθεί στην «κόντρα» αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στο δίλεπτο 14’-15’ ένα «τσαφ» του Ελ Καντουρί και μια καθυστερημένη προβολή του Σβιντέρσκι, «κόστισαν» το… κάτι παραπάνω στον ΠΑΟΚ. Ενώ, από εκείνο το σημείο και μετά, το «τριφύλλι» πήρε μέτρα στο γήπεδο, για να φτάσει στην πρώτη του καλή στιγμή στο 21ο λεπτό, με τον Αλεξανδρόπουλο να αστοχεί μπροστά από τον Πασχαλάκη, ενώ υποδείχθηκε και οφσάιντ…

Χρειάστηκε ένα λάθος του Σένκεφελντ για να απειλήσει ξανά ο «δικέφαλος του Βορρά», στο 32’, με το σουτ του Μουργκ ωστόσο να είναι πολύ αδύναμο για να προβληματίσει τον Διούδη και το 0-0 να διατηρείται.

Αντιθέτως, σε μια φάση… βγαλμένη από το ματς της κανονικής περιόδου ανάμεσα στις δύο ομάδες, ο Βιγιαφάνιες τροφοδότησε με μακρινή μπαλιά τον Χατζηγιοβάνη, εκείνος σέντραρε από δεξιά με την μια και ο Μακέντα στο δεύτερο δοκάρι νίκησε Ίνγκασον και Πασχαλάκη, για το 1-0 στο 39ο λεπτό, στην πρώτη τελική των γηπεδούχων!

Ακολούθησαν κάποιες στιγμές… σύγχυσης στην περιοχή του Παναθηναϊκού, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει άμεσα την ισοφάριση, όχι όμως ικανές να αλλάξουν το σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές και ο Λάζλο Μπόλονι εφάρμοσε πιστά το πλάνο του, που προέβλεπε τον ΠΑΟ πίσω από την μπάλα, να επιβάλλει χαμηλό ρυθμό και να επιτίθεται μόνο μέσω αντεπίθεσης…

Οι παίκτες του Πάμπλο Γκαρσία είχαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά, με εξαίρεση μια επέλαση του -κορυφαίου της ομάδας του σε απόδοση- Ελ Καντουρί, που κατέληξε σε φάουλ του Πούγγουρα, δεν κατάφεραν να κάνουν ευκαιρία, εξ ου και η άρον άρον είσοδος του Τζόλη μετά τη μια ώρα αγώνα.

Κάτι που συνέβη, αντιθέτως, στο 65ο λεπτό, με τον Διούδη να λέει «όχι» στην προβολή του Κρέσπο από κοντά, στην πιο καλή φάση των «ασπρόμαυρων» για το 1-1!

Ο Γκαρσία τόνωσε κι άλλο την επίθεση του ΠΑΟΚ, με διπλή αλλαγή, ο Μπολονι πέρασε στο ματς τον Σάντσες -αντί του… σκασμένου Μαουρίσιο- που έπαιξε εξάρι, μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης, με τον Χατζηγιοβάνη να βγάζει σέντρα για τον Μακέντα στο 75’, αλλά αυτή την φορά δεν ήρθε το 2-0…

Αυτό έγινε, τελικά, τέσσερα λεπτά κι ενώ ο Αϊτόρ αντικατέστησε τον Χατζηγιοβάνη, για να εκτελέσει φάουλ όπως ήθελε ο προπονητής του. Κάτι που έκανε, ωστόσο ο Βιγιαφάνιες, ο οποίος με… πονηρή εκτέλεση, στην αντίθετη γωνία, από εκείνη που έκανε να κινηθεί ο Πασχαλάκης πέτυχε το 2-0 για την ομάδα του!

Με το μομέντουμ δικό του, ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να βάλει και τρίτο τέρμα «στο καπάκι», με τον Ιωαννίδη που επίσης είχε μπει στο μεσοδιάστημα αλλαγή.

Ενώ μια ακόμα αλλαγή του Μπόλονι, ο Αϊτόρ, έφυγε στην κόντρα και με όμορφη ενέργεια από τα δεξιά έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του ΠΑΟΚ, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της ομάδας του, στο 85ο λεπτό!

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως οι «πράσινοι» έφτασαν κοντά και στο 4-0, με τον Καμπετσή που -μαντέψτε…- είχε έρθει κι αυτός από τον πάγκο να κόβεται την τελευταία στιγμή από τον Ροντρίγκο…

Οι… εξαφανισμένοι από το 65’ Θεσσαλονικείς έφτασαν κι αυτοί κοντά σε ένα γκολ στο τέλος, αλλά ο Μπάμα αστόχησε… απελπιστικά, στο 89’, με το 3-0 να διατηρείται μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

MVP: Πρώτος μεταξύ… ίσων, ο Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντινός μέσος συμμετέχει στο 1-0 του Παναθηναϊκού, πετυχαίνει εκείνος το 2-0 της ομάδας του, ενώ έχει μια γενικότερα πολύ καλή παρουσία και μια ηγετική εμφάνιση, δείχνοντας ξανά το πόσο… απαραίτητος είναι!

Ο μοιραίος: Όταν ο αντίπαλος κάνει τέσσερις τελικές, οι τρεις είναι στην εστία, τελικά μετατρέπονται σε γκολ και είσαι τερματοφύλακας, ε… μοιραία έχει «θέμα», Κάτι που ισχύει, εν πολλοίς και με τον Πασχαλάκη, ο οποίος ειδικά στο φάουλ του Βιγιαφάνιες φέρει μεγάλη ευθύνη…

Η σφυρίχτρα: Δεν είχε κάποια ιδιαίτερα δύσκολη φάση ο ρέφερι Αγκάγιεφ, που συμβουλεύτηκε και τον VAR Τρεϊμάνις για την φάση όπου οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι, ενώ σε γενικές γραμμές είχε μια καλή διαιτησία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι):
Διούδης, Μολό, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χουάνκαρ, Αλεξανδρόπουλος, Νιάς (87’ Καμπετσής), Μαουρίσιο (74’ Σάντσες), Χατζηγιοβάνης (78’ Αϊτόρ), Μακέντα (78’ Ιωαννίδης), Βιγιαφάνιες.

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Ίνγκασον, Κρέσπο, Μπάμπα, Σβαμπ (70’ Ουάρντα), Αουγκούστο, Ελ Καντουρί, Μουργκ (62’ Τζόλης), Σβιντέρσκι (70’ Κρμέντσικ), Ζίβκοβιτς.

Διαιτητής:
Αλιγιάρ Αγκάγιεφ (Αζερμπαϊτζάν).

Διαιτητής VAR: Αντρίς Τρεϊμάνις (Λετονία).