Κορωνοϊός: Στα νοσοκομεία ολόκληρες οικογένειες – Στο 85% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Υπάρχει μία σταθεροποίηση στην Αττική αλλά καταγράφεται αύξηση στην Ανατολική Μακεδονία την Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου. Σταθερός ο δείκτης θετικότητας.

Πλέον νοσηλεύουμε στη χώρα μας ολόκληρες οικογένειες που νοσούν από κορωνοϊό, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία και τις αναφορές των γιατρών, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο και η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, τόνισε και επισήμανε πως «παρατηρούμε σημαντική αύξηση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση». «Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι και λόγω των μεταλλάξεων -κυρίως της βρετανικής που είναι πιο μεταδοτική- μπορεί εύκολα να μολύνει ολόκληρη την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι εξίσου προβληματικές για τη διασπορά του ιού παραμένουν οι συναθροίσεις και η συνεύρεση με φίλους, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις που τέθηκαν κατά την ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σταθερός ο δείκτης θετικότητας

«Η μάσκα μας προστατεύει και στους εξωτερικούς χώρους και γι’ αυτό θα πρέπει να την φοράμε» είπε με έμφαση και προσέθεσε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και ελαφρά μειωμένος, από 6,3 που ήταν στο 6,1 σήμερα.

Όπως προέβλεψε, την ερχόμενη εβδομάδα «θα έχουμε πολλά νέα κρούσματα λόγω του ατομικού τεστ» και αυτό όπως είπε «θέλουμε να συμβεί για να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς, να τους απομονώσουμε και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές τους».

Αύξηση σε Μακεδονία και νησιά

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είπε ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση στην Αττική αλλά καταγράφεται αύξηση στην Ανατολική Μακεδονία την Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στην Βόρεια Ελλάδα όπου βλέπουμε ότι η διασπορά συνεχίζεται» επισήμανε και έκανε λόγο για 5.500 ασθενείς κορωνοϊού που νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Πίεση στα νοσοκομεία

Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανά ημέρα κυμαίνεται πλέον στις 530. Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών, καταγράφεται σταθεροποίηση στην Αττική και αύξηση σε περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη όπου το Rt έχει φτάσει στο 1,1. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα έχει φτάσει το 85%, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 31 από χθες έως σήμερα και ο αριθμός τους τις τελευταίες 20 μέρες διπλασιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.