Ηνίοχος: «Απογειώνεται» σήμερα το «TOP GUN» που εκνευρίζει την Τουρκία

Το ελληνικό “Top Gun” ανοίγει σήμερα τα φτερά του με την συμμετοχή έξι χωρών, οι οποίες έρχονται με τα πιο σύγχρονα μαχητικά του κόσμου.

Όπως έχουμε γράψει αναλυτικά προ ημερών στο enikos.gr, θα συμμετάσχουν οι:

• Γαλλία με αεροσκάφη με 8 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας και 5 Rafale του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με 5 Μirage 2000D

ΗΠΑ με 16 αεροσκάφη F-16, 1 MQ-9 και το ιπτάμενο τάνκερ KC-135

• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6 αεροσκάφη F-16

• Ισπανία με 8-10 αεροσκάφη F/A-18 Hornet

• Ισραήλ με 6 αεροσκάφη F-15 και 6 F-16 καθώς και 1 ιπτάμενο ραντάρ G550 κι ένα ιπτάμενο τάνκερ Β-707

• Κύπρος με ελικόπτερο AW139

Είναι τόσος μεγάλος ο όγκος των φιλοξενουμένων των ξένων αεροποριών, που θα συγκεντρωθούν συνολικά 880 άτομα, ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Εκτός από τις παραπάνω χώρας θα συμμετάσχουν και ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) καθώς και η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία με παρατηρητές. Ήδη όλες οι χώρες έχουν αφιχθεί, με πρώτους τους Αμερικάνους (USAF). Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, έχει προγραμματιστεί να πετάξει ο Aμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με αμερικανικό μαχητικό κατά την διάρκεια της άσκησης.

Την Πέμπτη έφθασαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα και τα μαχητικά F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας. Στα εντυπωσιακά βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα, φαίνονται να ανεφοδιάζονται στον αέρα για το μακρύ τους ταξίδι, πριν προσγειωθούν.

Την Παρασκευή, οι Ισπανοί προχώρησαν και στις πρώτες πτήσεις συνεργασίας με Έλληνες πιλότους μαχητικών F-16

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ). Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Επιπρόσθετα στην Άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ / ΓΕΕΘΑ) με Δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA ( Ground Air Assisted Interdiction ), CAS ( Close Air Support ), CCA ( Close Combat Attack ) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων Στατικού Ιμάντα.

Συνολικά 80 ξένα μαχητικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος και ήδη έχει επιτρατευθεί και η 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, η οποία φιλοξενεί τα ελληνικά μαχητικά, επειδή δεν χωρούν όλα στην 117 ΠΜ! Συγκεκριμένα το διάστημα 16-23 Απριλίου, που θα έρθουν τα Ισραηλινά μαχητικά, οι Έλληνες πιλότοι με τα μαχητικά της 330 «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» θα σταθμεύσουν στον Άραξο, ενώ νωρίτερα θα βρίσκονται εκεί μαχητικά από τις 337Μ, 340Μ και 343Μ, που θα επιχειρούν ταυτόχρονα με τις 335 και 336 Μοίρες.

Η “Ηνίοχος” αποτελεί την άσκηση – εφιάλτη της Τουρκίας, αφού αποτελεί μία από τις κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις παγκοσμίως. Είναι τύπου INVITEX – (invitation exercise) δηλαδή, σχεδιάζεται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

Στον τελευταίο «ΗΝΙΟΧΟ 2019» ο εκνευρισμός των Τούρκων περίσσευε, αφού μεταξύ άλλων τα σενάρια που κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας οι συμμετέχοντες ήταν η αντιμετώπιση απειλής εξ ανατολών.

πηγή:enikos.gr