ΗΠΑ : «Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω κοροναϊού και τρομοκρατίας»

Μετά τις πληροφορίες για επικείμενη αναγνώριση από τον Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και το «πάγωμα» του εξοπλιστικού προγράμματος για τα F-35 προς την Τουρκία, έρχεται τρίτο «χτύπημα» της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη γείτονα.

Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, η οποία ανέβηκε στο επίπεδο 4 όσον αφορά την έξαρση του κοροναϊού, όπως επίσης και για αυξημένο κίνδυνο να υπάρξουν επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων 10 χλμ. μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σημειώνεται πως στις χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου κοροναϊού» βρίσκεται και η Ελλάδα.

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες μπορεί να στοχεύσουν τουριστικούς χώρους, αγορές και εμπορικά κέντρα, κτίρια τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει:

Οι δυνάμεις ασφαλείας (της Τουρκίας) συνέλαβαν χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, για πολιτικούς λόγους και για φερόμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε πολίτες των ΗΠΑ απαγορεύεται επίσης η έξοδος από την Τουρκία, ενώ η συμμετοχή Αμερικανών πολιτών σε διαδηλώσεις, που δεν εγκρίνει η Τουρκία, καθώς και αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσουν τη σύλληψή τους».

Δείτε την ανακοίνωση

 

in.gr