Νέο “χαστούκι” στον Ερντογάν – Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Η κίνηση αυτή είναι ένα νέο “χαστούκι” στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να προκαλέσει βαρύ πλήγμα τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ τους άλλωστε είναι ήδη τεταμένες έπειτα από το ζήτημα με τους S-400 και τις κυρώσεις.

Ο κ. Μπάιντεν πιθανόν θα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, λέγοντας ότι αν εκλεγεί, θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από το 1915 έως το 1923, υπογραμμίζοντας «η σιωπή είναι συνενοχή».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στην εφημερίδα η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν να αλλάξει άποψη.

Νομοθέτες και ακτιβιστές πιέζουν ώστε ο Μπάιντεν να κάνει την ανακοίνωση πριν την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στην γενοκτονία.

Μια διμερής ομάδα με περισσότερα από 100 μέλη του Σώματος της Βουλής υπέγραψε την Τετάρτη επιστολή στον Μπάιντεν, καλώντας τον να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τις φρικαλεότητες της εποχής του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου ως γενοκτονία. Ο δημοκρατικός εκπρόσωπος Adam Schiff της Καλιφόρνιας ηγήθηκε της επιστολής. «Η ντροπιαστική σιωπή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει συνεχιστεί για πολύ καιρό και πρέπει να τελειώσει», έγραψαν οι νομοθέτες. “Σας παροτρύνουμε να ακολουθήσετε τις δεσμεύσεις σας και να πείτε την αλήθεια.” Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η αναγνώριση θα «βλάψει» τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η ελληνικής καταγωγής, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

enikos.gr