Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, λέει ο ΕΜΑ – Πόσα περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Οργανισμού (CHMP)  συνιστά χορηγείται η δεύτερη δόση του σκευάσματος σε διάστημα από 4 έως 12 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Tο εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, και τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων, διαβεβαίωσε εκ νέου την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια συγκαταλέγονται στις σπάνιες παρενέργειες τονίζεται.

«Η εργασία που παρουσιάστηκε σήμερα βάζει τα πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων στο πλαίσιο των COVID19 νοσηλειών, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και των θανάτων που αποτράπηκαν» τονίζεται.

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Οργανισμού (CHMP)  συνιστά χορηγείται η δεύτερη δόση του σκευάσματος σε διάστημα από 4 έως 12 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19, τη στιγμή που πάνω από 928.000.000 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση των New York Times.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

Από αυτό το σύνολο, 142 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) από σχεδόν 30.000.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca που έχουν χορηγηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην Βρετανία και στον ΕΟΧ.

Η επανεξέταση του εμβολίου της J&J από τον EMA κάλυψε οκτώ περιστατικά ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο στις ΗΠΑ. Όλες οι περιπτώσεις ήταν άτομα κάτω των 60 ετών και οι περισσότερες αφορούσαν γυναίκες, που εμφάνισαν τα συμπτώματα εντός τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου.

Αυτά τα οχτώ περιστατικά εμφανίστηκαν ενώ 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου J&J έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Ο EMA δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα ότι από τις περιπτώσεις που έχει εξετάσει σε βάθος, 18 κατέληξαν σε θάνατο.