“Μάχη” για να ενταχθούν στις πληρωμές όσοι… κόπηκαν λόγω χρεών

Αποκλειστικό του enikos.gr

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να εντάξουν στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης περισσότερους δικαιούχους και συγκεκριμένα εκείνους που «κόπηκαν» λόγω των χρεών τους στα ταμεία. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι είχαν μείνει εκτός της προκαταβολής σύνταξης επειδή τα χρέη τους στα ταμεία ξεπερνούσαν τα προβλεπόμενα όρια.

Ειδικότερα, με το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρότινος δεν μπορούσε κανένας επαγγελματίας (τ. ΟΑΕΕ) να λάβει την προκαταβολή σύνταξης αν χρωστούσε πάνω από 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις). Το ίδιο συνέβαινε και για όποιο αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα (τ. ΕΤΑΑ) χρωστούσε πάνω από 15.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαύξηση) και όποιον αγρότη είχε οφειλή πάνω από 4.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις).

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης, άρα και προκαταβολής σύνταξης, στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ.

Πηγή: enikonomia.gr