Κυπριακό: Με το «βλέμμα» στην 5μερή

Τέσσερα χρόνια μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά αρχίζει την Τρίτη στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Στη Γενεύη χτυπά η «καρδιά» του Κυπριακού, καθώς σήμερα -τέσσερα χρόνια μετά το Κραν Μοντανά- αρχίζει η κρίσιμη άτυπη πενταμερής διάσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρόθεση του Γκουτέρες είναι να διαπιστώσει κατά πόσον «υπάρχει κοινό έδαφος», ώστε να καλέσει «τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». Ωστόσο, η Άγκυρα δυναμιτίζει για μια ακόμα φορά τον διάλογο, διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει διχοτόμηση της Κύπρου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέρχονται στη διάσκεψη, προτάσσοντας τα έξι σημεία που καταγράφηκαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες το 2017 στο Κραν Μοντανά ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, στην οποία γίνεται αναφορά για μια διευθέτηση στην βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Γενεύη με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να συνδράμει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας την διάσκεψη ως κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο. «Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Γενεύη. «Μακάρι και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνο εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.

«Είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ανέφερε από την πλευρά του τη Δευτέρα, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας θα έχει το πρώτο του τετ α τετ μετά τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ομοφωνία με την τουρκική κυβέρνηση μετέβησαν στη Γενεύη μαζί με την αντιπροσωπεία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με απευθείας πτήση από την Άγκυρα, όπως είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δήλωσε και πάλι ότι στηρίζουν λύση δύο κρατών. Συγκεκριμένα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είχαν συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο στην οποία συμμετείχε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι κατά την οποία αξιολόγησαν το Κυπριακό σε όλες τους τις διαστάσεις.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα, η διάσκεψη είναι κρίσιμη αφού αναμένεται με το τέλος της να αποσαφηνιστεί η επόμενη μέρα του Κυπριακού, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τη DW, η απόσταση στις θέσεις των πλευρών καθιστούν την κήρυξη μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης ως ένα απομακρυσμένο σενάριο.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, τα οποία θα καταγραφούν, ώστε να ακολουθήσουν άτυπες συναντήσεις προετοιμασίας για μια μελλοντική διαδικασία. Το πιο θετικό σενάριο καλλιεργείται στην ε/κ πλευρά, όπου δεν αποκλείεται μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουνίου, με στόχο να συμπέσει με τη συζήτηση για τα ευρω-τουρκικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου.

Πάντως, ενδεχόμενη νέα αποτυχία θα οδηγήσει το Κυπριακό σε αχαρτογράφητα νερά, επιτρέποντας στην τουρκική πλευρά να γυρίσει σελίδα και να θέσει επίσημα πλέον την λύση δύο κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία που αποδίδεται στην άτυπη διάσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται από το γεγονός ότι η μετάβαση του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη για προσωπικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές είναι η πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα Δένδια στη Γενεύη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Πηγή/ Newpost.gr