Εμβόλιο: Επιταχύνει η κυβέρνηση – Από 5 Μαΐου στη φαρέτρα και το Johnson & Johnson

«Πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω στη χώρα μας, έδωσε η η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Διαθέσιμο για όλες τις ομάδες πληθυσμού άνω των 18 ετών θα είναι στη χώρα μας από τις 10 Μαΐου το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Eμβολιασμού, η οποία συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη με ευρεία ατζέντα θεμάτων.

Η Επιτροπή συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη αποφασίζοντας ότι το εν λόγω εμβόλιο που θα χορηγείται στην Ελλάδα από 5 Μαΐου μπορεί να γίνεται σε άτομα από 18 ετών και άνω.

Όπως σημείωσε, εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Μ. Δευτέρας, «πριν μια εβδομάδα, είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA, τον CDC, τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ για άρση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Έγινε λεπτομερής έλεγχος στα περιστατικά, τα θρομβωτικά επεισόδια και τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson».

Όπως είπε, ο αριθμός των περιπτώσεων με θρομβωτικά επεισόδια ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν γυναίκες από 18-35 ετών, με μέση ηλικία τα 37 έτη.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα οφέλη υπετερούν των πιθανών σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Η Εθνική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της χορήγησης του εμβολίου και στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκτός από το ότι είναι πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρής νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ως γνωστόν, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 Janssen:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης.
  • Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

«Πονοκέφαλος» για τον εμβολιασμό των 30άρηδων με AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζει να προβληματίζει καθώς οι πολίτες δείχνουν διστακτικοί να εμβολιαστούν με το σκεύασμα που αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής ανέρχονται κοντά στα 100.000.

Μάλιστα, τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέπτυξε τη σύσταση της Επιτροπής προς τις εγκύους να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca.

«Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας» δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Καλύτερα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο MRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων, εκείνων δηλαδή με ιικό φορέα. Κοινώς, η σύσταση είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer» επισήμανε ακόμα.

Τι λένε Λινού, Μανωλόπουλος, Βασιλακόπουλος

Θέση πήρε τη Δευτέρα ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης που μιλώντας στο Mega σημείωσε «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Συστήνεται, οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο», είπε ο κ. Σκουτέλης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9. Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 έως 39 ετών με AstraZeneca.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Το αν θα κάνει ένας 30άρης το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ατομική απόφαση, ανάλογη με το ρίσκο που θέλει να πάρει, δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή τη συζήτηση, αν είχε αποφασιστεί να χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 60 και στους νεότερους να χορηγούνταν άλλα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε: «Ναι, είναι μια δύσκολη ερώτηση. Ο κάθε 30άρης πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει. Τα δεδομένα είναι ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο που θα τον ασφαλίσει στη μικρή πιθανότητα να βρεθεί σε ένα νοσοκομείο. Από την άλλη μεριά υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να υποστεί ένα σπάνιο είδος θρόμβωσης, η πιθανότητα είναι μία στις 100.000. Πρέπει ο καθένας να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για τον εαυτό του. Είναι ατομική απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την άποψη της Αθηνάς Λινού νωρίτερα στον σταθμό, όπου τόνισε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται στους 30άρηδες.

Αναφορικά με το τι πολιτική ακολουθούν άλλες χώρες, ο καθηγητής επισήμανε: «Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών, η πελιοψηφία των δυτικοευρωπαϊκών χωρών και των σκανδιναβικών χωρών αποφάσισε να χορηγεί αυτό το εμβόλιο μόνο στα άτομα άνω των 60, κάποιες χώρες άνω των 55 κι άλλες άνω των 65. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περιστατικά αναφέρθηκαν κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών».

Βέβαια, όπως πρόσθεσε, στην απόφαση για τη χορήγηση των εμβολίων συνυπολογίζεται και η διαθεσιμότητά τους, «το πόσο γρήγορα θέλει να πάει σε ανοσία του πληθυσμού. Εμείς, μαζί με την Αγγλία, βάλαμε το όριο στο 30. Είναι μια συζητήσιμη απόφαση, θα έλεγα, αλλά ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στον καθένα να αποφασίσει τι θα κάνει».

Πρέπει ο πολίτης να μπαίνει στη διαδικασία επιλογής εμβολίου; «Ουσιαστικά η πολιτεία βάζει τους 30άρηδες σε ένα δίλημμα: θέλεις να εμβολιαστείς αύριο και να πάρεις αυτό το μικρό ρίσκο ή θες να περιμένεις άλλους δύο μήνες, όπου θα έχει το ρίσκο να μολυνθείς από τον κορωνοϊό, μέχρι ν άνοίξουν τα άλλα εμβόλια; Θα προτιμούσε να μην έχει βάλει η πολιτεία σε αυτό το δίλημμα τους πολίτες, αλλά να έχει κατευθύνει τον κάθε πολίτη στο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να του χορηγηθεί ασφαλώς. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να χορηγηθούν στους άνω των 60, που δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ασφάλειά τους και στους νεότερους να χορηγηθούν κάποια άλλα. Είναι αποφάσεις δύσκολες αυτές», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Αναφερόμενους στους νέους, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που «ακόμα κι αν μολυνθεί, έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά και να βρεθεί στο νοσοκομείο».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός», ανέφερε από την πλευρά του στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18. Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν. Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί ή είναι ήδη έγκυος, να αλλάξει το εμβόλιό της, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «Δε γνωρίζω αν γίνεται κάποιος να αλλάξει το εμβόλιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον υπουργό Υγείας», ενώ διευκρίνισε ότι «Οι 40-44 θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με AstraZeneca, και οι 45 μέχρι 49 θα κάνουν από όλα τα εμβόλια».

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 30 έως 39

Σε λειτουργία βρίσκεται από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 30 έως 39 ετών.

Από τις 21:30 της Μεγάλης Δευτέρας ξεκίνησαν να φτάνουν στα κινητά των πολιτών που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία, τα πρώτα ενημερωτικά SMS με το μήνυμα: «Σας ενημερώνουμε ότι προτεραιοποιηθήκατε για εμβολιασμό. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μέσω του emvolio.gov.gr ή μέσω του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου».

Πηγή: newpost.gr