Αυστραλία: Το ταξίδι στην Ελλάδα

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Scott Morrison, κατά την τηλεδιάσκεψη. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

 

Μελβούρνη.- Οι περιορισμοί στα διεθνή σύνορα της Αυστραλίας, η σωστή ενημέρωση για τα εμβόλια κατά COVID-19, θέματα βίζας, αλλά και οίκων ευγηρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κατά την τηλε-συνάντηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Scott Morrison, του υπουργού Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Alex Hawke και του υφυπουργού Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Jason Wood με πάνω από 100 εκπροσώπους εθνοτικών κοινοτήτων ανά την Αυστραλία και 30 πολυπολιτισμικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι συμμετέχοντες ήταν πολλοί, ο χρόνος περιορισμένος και οι ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν, λίγες.

Ο κ. Hawke επεσήμανε πως το 2021 θα είναι μία ακόμη πρωτόγνωρη χρονιά, ενώ ο κ. Morrison, άφησε να εννοηθεί πως θα έχουμε και φέτος έναν προϋπολογισμό με έμφαση στην πανδημία και τις συνέπειές της.

Συνοπτικά, δε θα λείψουν οι… αναταράξεις, είτε πρόκειται για «διαθεσιμότητα πτήσεων, το πρόγραμμα εμβολιασμών, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ή δεύτερο και τρίτο κύμα», όπως είπε ο -ελληνικής καταγωγής- υπουργός Μετανάστευσης.

Όσοι ομογενείς μας εκτιμούν πως ο εμβολιασμός θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα πιο σύντομα, θα πρέπει να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους, καθώς ο κ. Morrison, ανέφερε πως το εμβόλιο μόνο δε θα οδηγήσει από μόνο του, ως διά μαγείας, σε άνοιγμα των διεθνών συνόρων.

«Αυτό που δε θέλουμε είναι να βρεθεί η Αυστραλία σε μία κατάσταση, όπως πολλές άλλες χώρες, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, να πάνε στη δουλειά τους, να συμμετέχουν σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις κοινότητές τους, να επισκεφτούν την οικογένεια, να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα», είπε.

«Για να το πράξουμε αυτό πρέπει να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ισχυρά, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών και πρέπει να διασφαλίσουμε πως το σύστημα καραντίνας θα είναι η καλύτερη πρακτική διεθνώς».

Ο κ. Hawke δήλωσε πως οι εμβολιασμοί θα κλιμακωθούν το δεύτερο μισό της χρονιάς και υποστήριξε πως η συνεργασία με τις πολυπολιτισμικές κοινότητες πρόκειται να είναι κομβικής σημασίας για μεγάλο μέρος της επιτυχίας.

Από την κοινότητα των Σομαλών τέθηκε το ζήτημα σχετικά με φήμη που κυκλοφορεί πως άτομα άλλων φυλών θα έχουν περισσότερες παρενέργειες από τα εμβόλια.

«Αυτό είναι τελείως ψευδές», απάντησε ο κ. Morrison, αναγνωρίζοντας πως το να αντιμετωπιστούν αυτοί οι «μύθοι» είναι δύσκολο.

Απεύθυνε έκκληση σε όλους να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα health.gov.au/covid19vaccines, όπου υπάρχουν πληροφορίες και οδηγίες σε 63 διαφορετικές γλώσσες και όχι σε πληροφόρηση από τις χώρες τους.

Από τον Οκτώβριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, 140.000 άτομα έχουν περάσει από το σύστημα καραντίνας, το οποίο τα πήγε «εξαιρετικά καλά».

Έκανε λόγο για 13 κρούσματα που «ξέφυγαν», ένα ποσοστό επιτυχίας 99,9%, όπως επεσήμανε.

Ο κ. Wood, δήλωσε πως όσον αφορά στα διεθνή ταξίδια, βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι ο έλεγχος στα σύνορα και ο σεβασμός στους περιορισμούς που υφίστανται, προειδοποιώντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε lockdowns.

«Σε ορισμένες χώρες όπου γίνονται εμβολιασμοί, πολλοί σκέφτηκαν πως ‘ω, μπορώ να κυκλοφορώ ελεύθερα’, αλλά η πραγματικότητα ήταν πως αυτό βοηθά στην εξάπλωση του ιού και πάλι», είπε.

O υφυπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Jason Wood. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Το γραφείο του, πρόσθεσε, λαμβάνει 5-6 αιτήματα την ημέρα από εκπροσώπους κοινοτήτων εκ μέρους ανθρώπων που προσπαθούν να λάβουν εξαίρεση για να ταξιδέψουν, ωστόσο, ανέφερε προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των Αυστραλών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε σχέση με τους κατόχους φοιτητικής βίζας, που δεν μπορούν να έρθουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο στις χώρες τους, ο κ. Hawke απάντησε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές ρυθμίσεις για να διευκολύνει την παρακολούθηση μαθημάτων από το εξωτερικό, αλλά κατανοεί πως δεν έχουν όλα τα κράτη τις ίδιες τεχνολογικές υποδομές.

Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις για τους διεθνείς φοιτητές και πώς μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια για όλους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είπε.

«Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχουμε τους εμβολιασμούς μας, άλλες χώρες επίσης, χτίζουμε ισχυρές διαδικασίες για ταξίδια μεταξύ χωρών με τον καιρό ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε πως θα πάρει περισσότερο χρόνο», σημείωσε.

Σε σχέση με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ορισμένες εθνότητες, ο κ. Morrison τόνισε πως άτομα που έχουν βιώσει βία, εντός της οικογένειας, δε θα ακυρωθεί η βίζα τους, αν διακόψουν τη σχέση τους με τους θύτες.

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή που έχουμε κάνει, καθώς χρησιμοποιείται ως απειλή για γυναίκας που βιώνουν βία σε αυτές τις καταστάσεις, που τους λένε ότι θα χάσουν τη βίζα τους αν μιλήσουν και αυτό δεν ισχύει».

Ο κ. Morrison, μιλώντας για την πανδημία, ανέφερε ότι από την αρχή της 910 Αυστραλοί έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID-19, οι περισσότεροι από τους οποίους σε οίκους ευγηρίας. Ο κόσμος, είπε, περιμένει από εμάς να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, αποτελεσματικά ενόψει του προϋπολογισμού.

Ο κ. Hawke τόνισε πως η διαθεσιμότητα θέσεων σε οίκους ευγηρίας, ανεξάρτητα από το εθνοτικό υπόβαθρο, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η επίσημη απάντηση της κυβέρνηση στα συμπεράσματα της Βασιλικής Επιτροπής, σχετικά, θα δοθεί έως τα τέλη Μαΐου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ HAWKE ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το δικό του μήνυμα για το Πάσχα απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Alex Hawke, προς όλους τους Χριστιανούς της Αυστραλίας και ανά τον Κόσμο που γιορτάζουν σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση.

Επεσήμανε πως ο εορτασμός θα είναι φέτος πιο ευχάριστος στην Αυστραλία, καθώς μπορεί να γίνει οικογενειακά και στους ναούς.

«Ως κοινωνία έχουμε υπερβεί πολλά εμπόδια και με την ευκαιρία (θα ήθελα) να επισημάνω τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Χριστιανικών Κοινοτήτων για να διατηρηθεί η χώρα μας ασφαλής», ανέφερε, καλώντας όλους να διατηρήσουν το μήνυμα του Πάσχα, για ανανέωση, θυσία, περισυλλογή και συγχώρεση ως αξιακό οδηγό προσφοράς στην ευρύτερη κοινωνία.

«Εύχομαι σε όλους σας ένα ασφαλές και ευλογημένο Πάσχα», τόνισε.