Βραβείο φιλελληνισμού σε Κέρι, Λαγκ και Πικτέ – Την απονομή έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες

Η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, «στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» –  δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται».

Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης.

«Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού» συμπλήρωσε.

Ανατρεπτικές φιλελεύθερες ιδέες

Αναφερόμενη στον φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες και υπενθύμισε ότι «εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της».

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά, την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας «των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων», όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «την ίδια εποχή, στην Ευρώπη εξαπλώνονται ανατρεπτικές φιλελεύθερες ιδέες και αναπτύσσονται τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα της νεωτερικότητας που θα κλονίσουν τα θεμέλια του παλαιού κόσμου. Μέσα σ’ αυτή την πυρετική ατμόσφαιρα, σχηματίζονται οι πρώτες φιλελληνικές επιτροπές, με στόχο τη στήριξη του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα και αρχίζουν να καταφθάνουν στο Νότο της Βαλκανικής, ομάδες ενόπλων που θα πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Παράφοροι νέοι από την Ευρώπη και την Αμερική, φλογισμένοι από το ρομαντικό ιδεώδες της πάλης ενάντια στην τυραννία, είναι πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση μιας πνευματικής, ουσιαστικά, υπόθεσης. Ενός οράματος ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού που ζωντάνευε πατρίδες και έχτιζε νέα πρότυπα κοινωνιών».

Καθοδηγητικό πρότυπο

Αναφερόμενη στο Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με σκοπό να εξαρθεί η διαχρονική αξία του φιλελληνικού φαινομένου, σημείωσε ότι θα απονέμεται από φέτος σε πρόσωπα τα οποία αναζήτησαν το καθοδηγητικό πρότυπο του βίου τους στο ελληνικό ιδεώδες, όπως αυτό ενσαρκώθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της παιδείας, της ατομικής ελευθερίας.

«Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες θα τιμήσουμε φέτος, τον πρώην Γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, απόγονο του Thomas Winthorp, προέδρου του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης,  τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο του επίσης τραπεζίτη Jean-Gabriel Eynard, ο οποίος, στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διέθεσε τεράστια ποσά στον Αγώνα των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ των ελληνικών δικαίων» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους. Τον John Kerry προσφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Τον Jack Lang προσφώνησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον εκπρόσωπο του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής κ.Nicolas Jose Croizer.

Τον Charles Pictet προσφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα, στον πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Olaf Andreas Kjelsen.

Προλόγισε με θερμά λόγια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προλόγισε με θερμά λόγια την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον John Kerry, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Αναφερόμενος στο σημερινό ρόλο του John Kerry, αυτό του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μνημονεύοντας τον φιλέλληνα πρόγονο του John Kerry, τον Thomas Winthrop, Πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Αμερικάνους που συνεισέφεραν στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας.

Το ευχαριστώ του John Kerry

Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσινγκτον, ο John Kerry ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Μιλώντας για το σήμερα, ο John Kerry έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerry. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Επιβλητική πολιτική προσωπικότητα

Μιλώντας για τον Kerry, πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος Γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

Πηγή:in.gr