Πλησιάζουν οι φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στις εκπτώσεις φόρου με e-αποδείξεις

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει για να υποδεχθεί τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων εντός της εβδομάδας και θα παραμείνει ανοικτή για εμπρόθεσμες υποβολές έως τις 27 Αυγούστου 2021.

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 8.500.000 πολίτες, με τις αλλαγές τόσο στο μέτωπο των αποδείξεων που πρέπει να δηλωθούν για τα εισοδήματα του 2020 όσο και σε αυτό των τεκμηρίων που επιβαρύνουν κάθε χρόνο περίπου 1.500.000 πολίτες να είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει για να υποδεχθεί τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων εντός της εβδομάδας και θα παραμείνει ανοικτή για εμπρόθεσμες υποβολές έως τις 27 Αυγούστου 2021.

Πληρωμή σε δόσεις

Οσοι προλάβουν και εκπληρώσουν τη φορολογική υποχρέωσή τους έως τις 28 Ιουλίου 2021 μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον επιπλέον φόρο έως Παρασκευή 30 Ιουλίου και να τύχουν έκπτωσης 3%. Οσοι όμως επιλέξουν την αποπληρωμή του φόρου σε δόσεις μπορούν να το πράξουν σε έως 8 μηνιαίες, με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την τελευταία (8η) έως Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση εντός του Αυγούστου ναι μεν θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (αυτή του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου και τις υπόλοιπες κανονικά έως τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Περυσινά εισοδήματα

Για τα εισοδήματα του 2020 θα γλιτώσουν το πέναλτι φόρου 22%, στην περίπτωση που εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις από το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους όπως ορίζει ο νόμος, όλοι όσοι θεωρούνται πληττόμενοι από την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, χωρίς πρόσθετη φορολογία, ακόμη και αν δεν εμφανίσουν στη φορολογική δήλωσή τους ούτε 1 ευρώ αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα, θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών ανεξαρτήτως ιδιότητας ή επαγγελματικής ομάδας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.λπ.)

Πάντως, για τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το δηλωθέν ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής υπολείπεται του απαιτούμενου ποσού δαπανών, ο φόρος που προκύπτει προσαυξάνεται ως εξής:

  • Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υψηλότερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αλλά δεν ξεπερνάει το 30%, ο φόρος που προκύπτει υπολογίζεται με συντελεστή 11% στη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών.
  • Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, ο πρόσθετος φόρος θα είναι το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος. Για το ποσό των αποδείξεων που αφορούν το 20% έως 30% του εισοδήματος και δεν έχουν συγκεντρωθεί, ο πρόσθετος φόρος θα είναι 11%.

Γλιτώνουν το πέναλτι

Στην κατηγορία των φορολογουμένων που γλιτώνουν το πέναλτι φόρου 22% ανήκουν οι εξής:

  • Οι ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη ή ανεστάλη η λειτουργία της μέσα στο 2020.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας ή σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ
  • Φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31.12.2019

Πηγή: newpost.gr