Τα στοιχήματα και οι παγίδες μετά το άνοιγμα της εστίασης

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης,  χωρίς μάσκες και με άφθονο κέφι, η Πάτρα το.. έκαψε  στα σκαλιά της Παντάνασσας. (φωτογραφία thebest.gr)

 

Αθήνα.- Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι «ότι ανοίξει να μην ξανακλείσει» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι τεντωμένα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, άρχισε μετά το πράσινο φως για το άνοιγμα της εστίασης από την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Άνοιξαν αρκετά εστιατόρια και καφέ. Άλλα έχουν προγραμματίσει να ανεβάσουν ρολά σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήταν κλειστή η εστίαση επί έξι μήνες. Είναι η πρώτη ανάσα. Ακολουθεί και η επόμενη από τις 15 Μαΐου με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό που θα σηματοδοτήσει και περαιτέρω άρση των μέτρων (κατάργηση sms κλπ.)

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό στην ΕΡΤ το ενδεχόμενο μετά το άνοιγμα του τουρισμού, τα εστιατόρια και τα καφέ να κλείνουν όχι στις 10.45μμ όπως τώρα αλλά στις 11.45, με την τήρηση όλων των μέτρων (self test για το προσωπικό, μάσκες, καθαρισμός χεριών, αποστάσεις). Οι επόμενες 10-15 ημέρες είναι κρίσιμες καθώς τότε θα αρχίσουν να φαίνονται οι όποιες συνέπειες υπάρξουν από την αυξημένη κινητικότητα στις ημέρες του Πάσχα και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Η χρήση των self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς επέτρεψε την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στην τρίτη λυκείου. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν. Στις 10 Μαίου επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές των γυμνασίων και των δημοτικών ενώ ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε self test οπότε θα υπάρχει εικόνα κατά πόσο επηρεάστηκαν αρνητικά οι δείκτες μεταδοτικότητας του κορωνοϊού το 15νθήμερο των διακοπών του Πάσχα.

Την Τετάρτη έρχονται 2,6 εκατομμύρια και άλλα 2 εκατ. το Σαββατοκύριακο. Η Κίνα θα στείλει συνολικά 18 εκατομμύρια. Οι πληροφορίες λένε ότι η διεθνής ζήτηση είναι μεγάλη καθώς αυξάνουν οι χώρες που τα κάνουν υποχρεωτικά σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και νέος αγώνας δρόμου αρχίζει για την απόκτηση τους καθώς ακυρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός και έγινε διακρατική συμφωνία.

Alert για εμβολιασμούς

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι «ότι ανοίξει να μην ξανακλείσει» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι τεντωμένα.

Ο εμβολιασμός προχωράει με βάση τον σχεδιασμό αλλά οι ρυθμοί είναι ακόμη χαμηλοί διότι εξαρτώνται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Κάτω από 10% είναι το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Ανεβαίνουν όμως οι ρυθμοί το επόμενο διάστημα. Με την ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων που θα φτάσουν τα 1.500 και τις σημαντικά αυξημένες ποσότητες των εμβολίων που αναμένονται, ο στόχος είναι τον Μάιο να μπορούν να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί,  και τον Ιούνιο μέχρι 4 εκατομμύρια. Η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Η Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Η Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των εμβολίων που θα παραδώσει αλλά υπολογίζονται γύρω στις 450.000-500.000 το μήνα. Το επόμενο βήμα είναι να θέλουν και οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Στο πορτοκαλί!

Το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού παίζει σημαντικό ρόλο για τον τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Sun. Τα ελληνικά νησιά δεν θα μπουν σε πρώτη φάση στην πράσινη λίστα αλλά στην πορτοκαλί που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός κάνει διακοπές στη χώρα μας, επιστρέφοντας θα πρέπει να μπει σε 10ήμερη καραντίνα που είναι ανασταλτικός παράγοντας. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί τέσσερα κριτήρια για να κατηγοριοποιήσει την κάθε χώρα:

Tο ποσοστό του πληθυσμού της που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των κρουσμάτων, τυχόν μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την ικανότητα ιχνηλάτησης.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αλλάξει κατηγορία η Ελλάδα στην βρετανική ταξιδιωτική οδηγία και να μπει στην πράσινη λίστα.

Ραντεβού του Αγίου Πνεύματος

Κατά τα άλλα υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές από το εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν έχει εκφραστεί σε αξιοσημείωτες κρατήσεις. Η αβεβαιότητα υπάρχει σε όλη την ΕΕ. Γι αυτό το λόγο ξενοδοχεία και εστιατόρια ακόμη και στους κοσμικούς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) θα αρχίσουν να λειτουργούν από τα τέλη Μαΐου και μετά. Στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19-21 Ιουνίου) ποντάρουν οι ειδικοί της τουριστικής αγοράς για την πρώτη ισχυρή τονωτική ένεση τουλάχιστον από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πράσινο – κόκκινο

Να μπορούν να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς καραντίνα και πολίτες τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είναι η πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο όρος που θέτει, όμως, είναι τα εμβόλια που θα έχουν κάνει να είναι μεταξύ αυτών που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Αυτό αποτελεί αγκάθι για τις διακρατικές συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ή συζητάει η Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί τουρίστες από χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να αυξηθεί το κατώτατο όριο κρουσμάτων COVID-19 για τον κατάλογο των τρίτων χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα των εξαιρέσεων που έχει συγκροτήσει το Συμβούλιο και να μπει και ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για άμεσους προσωρινούς περιορισμούς αναφορικά με τις μεταλλάξεις.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στη συνεδρίαση της ολοκληρωμένης πολιτικής κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου. Σήμερα θα ακολουθήσει συζήτηση στη συνεδρίαση των Πρέσβεων της ΕΕ (Coreper).

Όταν εγκριθεί η τελική πρόταση από το Συμβούλιο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που αναφέρονται στη σύσταση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα μας δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα των διακρατικών συμφωνιών.