Οι δύο μεταγραφικές λίστες του Πέδρο Μαρτίνς

εν έχουν περάσει παρά 20 μέρες από την πρώτη τοποθέτηση του Πέδρο Μαρτίνς αναφορικά με τον μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πορτογάλος τεχνικός είχε δηλώσει σχετικά: “Υπάρχουν κάποια πλάνα, αλλά είναι νωρίς γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη καθορισμένο, ούτε καν το πότε θα ξεκινήσει η νέα σεζόν. Υπάρχει plan A και plan Β σχετικά με την έναρξη της νέας χρονιάς“.

Για άλλη μια φορά, ο κόουτς του Ολυμπιακού μπορεί να μην άνοιξε εντελώς τα χαρτιά του, αλλά προσέγγισε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Ξέρει ότι η ομάδα του θα βρεθεί ξανά στην αρένα των προκριματικών του Champions League και δουλεύει από τώρα προκειμένου να την ετοιμάσει όσο καλύτερα μπορεί για να ανανεώσει το εισιτήριο συμμετοχής στη φάση των ομίλων.

Το SPORT 24 ανέλυσε εδώ και καιρό το σκεπτικό της τεχνικής ηγεσίας αναφορικά με τις πρόβες του 3-4-3. Ο Πέδρο Μαρτίνς, όπως κι άλλοι συμπατριώτες του τεχνικοί, εκτιμούν πως πρόκειται για μια πολύ μοντέρνα διάταξη, η οποία αν δουλευτεί σωστά, μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις μιας ομάδας και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Στόχος του, λοιπόν, είναι να μπει με αυτή την προσέγγιση στην επόμενη σεζόν, με την υποσημείωση πως το 3-4-3 μπορεί να μετατραπεί σχετικά εύκολα σε 4-4-2 ή 4-3-3, στη διάρκεια ενός αγώνα…

Το ζητούμενο από εκεί και πέρα είναι τι θέλει ο 50χρονος προπονητής προκειμένου να έχει γεμάτη φαρέτρα στο πρώτο και πολύ κρίσιμο κομμάτι της σεζόν που αφορά την ευρωπαϊκή της παρουσία. Το πρώτο και σημαντικότερο για τον Μαρτίνς είναι να μη χάσει μέχρι τότε κάποιο από τα βασικό του εργαλεία.

Περιμένει την ανανέωση για ακόμη έναν χρόνο της συνεργασίας με τον Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος κουμπώνει ιδανικά στις νέες συνθήκες ως αριστερός μπακ ή στόπερ. Παρέα με τον “Γερμανό”, θα ανανεώσει έναν χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ένα από τα βασικότερα γρανάζια της “ερυθρόλευκης μηχανής”.

Ως προτεραιότητα στο μυαλό του προπονητή σε ό,τι αφορά το μεταγραφικό plan A είναι η παραμονή του Μπρούμα, για τον οποίο όπως από χθες διαβάσατε θα δώσει μάχη η διοίκηση του Ολυμπιακού, ή η έγκαιρη απόκτηση ενός εξτρέμ με ανάλογα χαρακτηριστικά, ο οποίος να έρθει και να εξελιχθεί σε βασική μονάδα. Η ιδανική συνθήκη, παρά τις δυσκολίες, θα ήταν και η φόρμουλα με τον Πορτογάλο εξτρέμ να βρεθεί και να αποκτηθεί ένας ακόμη πρωτοκλασάτος ακραίος που θα ενισχύσει την ομάδα στο επιθετικό κομμάτι.

Παράλληλα, γίνεται αναζήτηση για τα δύο άκρα της άμυνας, κυρίως για το αριστερό, λόγω της μετάθεσης του Χολέμπας στις θέσεις των στόπερ. Την ώρα που αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Κώστας Τσιμίκας ενδέχεται να παραχωρηθεί το καλοκαίρι από τη Λίβερπουλ, πιθανότατα με μορφή δανεισμού, στον Πειραιά έχουν ανοικτές τις κεραίες τους για ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει… Στο μεταξύ, σοβαρές πιθανότητες επιστροφής του Κούτρη από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, δεν υπάρχουν. Πρώτον επειδή ο δανεισμός του είναι και για την επόμενη σεζόν και δεύτερον επειδή ο ίδιος ο Λεονάρντο φαίνεται να προτιμά να παραμείνει στο εξωτερικό…

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Με λίγα λόγια, Μπρούμα, νέος εξτρέμ και αριστερός μπακ προηγούνται χρονικά στο plan A του Ολυμπιακού και του Πέδρο Μαρτίνς. Παράλληλα θα περάσουν από μικροσκόπιο Σισέ, Πέπε, Μάρκοβιτς και ίσως ένας – δύο ακόμη από τους δανεικούς (Μεριά;) για πιθανή δεύτερη ευκαιρία στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη.

Αναφορικά με τη συνέχεια, το τι ακριβώς θα συμβεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν προκριθεί ή όχι ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Champions League. Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση πώλησης κάποιου βασικού ποδοσφαιριστή (Καμαρά, Σα, Σεμέδο είναι πιθανό να φέρουν προτάσεις) θα γίνει άμεσα κίνηση αντικατάστασης, με τη σχετική προεργασία να έχει γίνει νωρίτερα.

Επίσης, αναμένεται να γίνει προσπάθεια για την απόκτηση ενός ακόμη επιθετικού, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από Ελ Αραμπί και Χασάν, ο οποίος να μπορεί να υποστηρίξει και το 3-4-3 και το 4-4-2. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Κάιπερς θα παραχωρηθεί ως δανεικός.

ΒΑΡΥ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ “ΦΤΕΡΑ”

Συμπερασματικά, πρόθεση του Πέδρο Μαρτίνς είναι να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της φετινής περιόδου. Έχει στο μυαλό του τη σταδιακή ανανέωση, καθώς υπάρχουν σημαντικοί παίκτες σε προχωρημένη ηλικία, αλλά δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες ή απότομες αλλαγές.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι ο νέος παίκτης που ψάχνει ο Ολυμπιακός για τα φτερά της επίθεσης, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης Μπρούμα, υπάρχει πρόθεση να είναι και “όνομα”. Παίκτης με βιογραφικό και παραστάσεις που θα έρθει και θα μπορέσει να μπει άμεσα στο χορό, όπως έγινε πέρυσι με τον “σολίστα” Γιαν Εμβιλά.

sport24.gr