Απομακρύνονται τα ταξίδια των Ελληνοαυστραλών στην Ελλάδα

Μελβούρνη.- Νέο πλήγμα στις ελπίδες για διεθνή ταξίδια, έστω από τις αρχές του επόμενου χρόνου, χωρίς να χρειάζονται αιτήσεις για εξαιρέσεις και να ανησυχούμε πως δε θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην Αυστραλία, προκαλούν οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας, Simon Birmingham.

Ο κ. Birmingham μίλησε στην The Australian ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την ερχόμενη Τρίτη και κλήθηκε να τοποθετηθεί για το άνοιγμα των συνόρων καθώς πρόκειται για σημαντικό παράγοντα όσον αφορά στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομίας για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι παρά τους εμβολιασμούς ανά τον Κόσμο, οι εξάρσεις και οι μεταλλάξεις, όπως καταγράφονται αυτή τη στιγμή στην Ινδία δημιουργούν νέες μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητα.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι τα διεθνή σύνορα, τα οποία παραμένουν επισήμως κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, προκαλώντας δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, ενδεχομένως θα παραμείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και το 2022.

«Αν οι Αυστραλοί θέλουν να παραμείνουν ασφαλείς… δεδομένων των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν ότι μόνο ως προς την ταχύτητα των εμβολιασμών, αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητά τους στα νέα στελέχη COVID, τη διάρκεια της προστασίας… δεν θα δούμε τα σύνορα διάπλατα ανοιχτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς με μεγάλη ευκολία», δήλωσε ο κ. Birmingham.

«Πιστεύω πως οι άνθρωποι εκτιμούν, καθώς φτάνουμε στο σημείο να παραδώσουμε τον προϋπολογισμό φέτος, πως (αυτός) παραδίδεται σε ένα τοπίο διεθνές ακόμη μεγαλύτερης αβεβαιότητας που υπήρχε λίγους μήνες πριν όταν αρχίσαμε τον σχεδιασμό του», πρόσθεσε.

«Η αγριότητα των πρόσφατων εξάρσεων COVID, η αβεβαιότητα σε πολλές χώρες για το πρόγραμμα εμβολιασμών, όλα δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο, παρότι η Αυστραλία απολαμβάνει πολύ υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υπάρχει εύθραυστο υπόβαθρο», ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας στο Sky News επανέλαβε τις δυσοίωνες προβλέψεις πως τα σύνορα της χώρας «δεν θα ανοίξουν πάλι κάποια στιγμή σύντομα».

Οι Αυστραλοί, συμπλήρωσε, «δεν θέλουν να ανοίξουμε τα σύνορα και να ρισκάρουμε η COVID να μπει στη χώρα με κίνδυνο απώλειες ζωών, οικονομική καταστροφή και χαμένες θέσεις εργασίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που από επίσημα χείλη καταρρακώνονται οι ελπίδες για ταξίδια και στην Ελλάδα, χωρίς την έννοια για εξαιρέσεις και πώς/πότε θα επιστρέψουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο πια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και διά στόματος του πρωθυπουργού, Scott Morrison, έχει επισημάνει πως δε θα βιαστεί να ανοίξει τα σύνορα της Αυστραλίας, ακόμη και αν προχωρήσουν βάσει προγράμματος οι εμβολιασμοί, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας, που παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη ανά τον Κόσμο.

Ο κ. Morrison, ανέφερε πρόσφατα ότι θέλει να υπάρξει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει σε όσους Αυστραλούς έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς καραντίνα σε ξενοδοχεία, αλλά ίσως να απομονώνονται στα σπίτια τους.

Κύριος στόχος της χώρας, είπε, είναι ο εμβολιασμός όλων των ευάλωτων ομάδων εντός συνόρων, αλλά ένα σχέδιο για διεθνή ταξίδια ήταν αυτό που θα ήθελε να δει μετά.

«Αυτό έχει ανατεθεί στους ειδικούς υγείας, να διασφαλίσουν πως μπορούμε να ξέρουμε ότι όταν ένας Αυστραλίας εμβολιάζεται εδώ, με τις δύο δόσεις, μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει χωρίς να πρέπει να περάσει από ξενοδοχείο καραντίνας», δήλωσε πρόσφατα στο 6PR Perth Radio και επανέλαβε την Πέμπτη στο 3AW της Μελβούρνης.

Δεν είναι κάτι ωστόσο που αναμένεται σύντομα, δεδομένων των άγνωστων ακόμη παραγόντων, όπως πότε θα έχει εμβολιαστεί πλήρως η πλειοψηφία των Αυστραλών, πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο, αν περιορίζει και τη μετάδοση εκτός από τη σοβαρή νόσηση, πόσο αποτελεσματικό θα είναι στις μεταλλάξεις.

«Πιστεύω πως απέχουμε ακόμη από αυτό», είπε άλλωστε ο κ. Morrison για το σχέδιο, ρίχνοντας το «μπαλάκι» και στις Πολιτείες, οι οποίες, ανέφερε, «σε αυτό το στάδιο, είμαι σίγουρος ότι δε θα συμφωνούσαν στο να χαλαρώσουν τις διαδικασίες για την καραντίνα σε ξενοδοχεία».

«Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε από τους ειδικούς υγείας τι είναι ασφαλές και τι είναι πιθανό», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι πριν γίνει αποδεκτό ένα «διαβατήριο εμβολιασμού», πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ειδικά για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας από το εμβόλιο, αλλά και αξιόπιστα μέτρα για απομόνωση όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό στα σπίτια τους.

Πηγή:neoskosmos.com

Φωτογραφία: neoskosmos.com