Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της 15ης Μαΐου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει συμπεριλάβει τη χώρα μας στην πορτοκαλί λίστα, και κάποιοι Βρετανοί ακυρώνουν τα σχέδιά τους, οι ελληνικοί προορισμοί εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των Ευρωπαίων. Μεγάλη ανάσα θα δοθεί και από τον εγχώριο τουρισμό.

Το τοπίο πάντως, παραμένει ομιχλώδες, εν αναμονή κυρίως του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ, το οποίο σχεδιάζεται αυτή την περίοδο, το οποίο θα δώσει ανάσα στον κλάδο επιταχύνοντας και διευκολύνοντας διαδικασίες.

«Tο προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ ανοίγει την πόρτα για προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι η σαφήνεια σχετικά με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες και η ταχεία διάθεση του Πιστοποιητικού ΕΕ» δήλωσε οπ ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) Εντουάρντο Σανταντέρ.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χορηγήσει -από 1η Ιουνίου- το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού  στους πολίτες της.

Ως εκ τούτου, η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης, αλλά και με κάποιες τρίτες χώρες, στη διάρκεια της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι μεγάλες (με τον αρχικό στόχο να τοποθετείται στο 50% των εσόδων του 2019) και τα πρώτα δείγματα γραφής για ταξίδια προς τη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι άκρως ενθαρρυντικά.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για εμάς. Από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θεωρούμε πως το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Βεβαίως δεν έχει εγκριθεί από τον EMA, γι’ αυτό και δεν χορηγούμε το εμβόλιο, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τις προμήθειες, αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο των Financial Times.

Όσον αφορά στο θέμα του κινέζικου εμβολίου, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν αναμένουμε πολλούς τουρίστες από την Κίνα.

Εκδρομή στο χωριό

Από ό,τι προκύπτει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η 15η Μαΐου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των υπεροτοπικών μετακινήσεων γεγονός που θα επιτρέψει σε πολλούς να επισκεφθούν τα εξοχικά τους, ή συγγενείς που έχουν μήνες να δουν.

Την ημέρα αυτή αναμένεται να αρχίσουν και πάλι οι πτήσεις εσωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε νέα notam σύμφωνα με την οποία παρατείνει έως τις 14 Μαΐου την αεροπορική οδηγία η οποία προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνον οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ταξίδια για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/ επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Τέλος στα sms

Την ίδια ημέρα, όπως έχει προαναγγείλει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είναι πολύ πιθανόν να καταργηθούν και τα sms για τις μετακινήσεις.

Επίσης, για τότε εξετάζεται και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 11 το βράδυ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το sms μετακίνησης από την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με την επαναλειτουργία και άλλων κοινωνικοικονομικών δραστηριοτήτων, άφησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Όσο αίρονται τα περιοριστικά μέτρα τόσο απομειώνεται η αξία κάποιων άλλων. Τα sms επιτέλεσαν το ρόλο τους. Βοήθησαν στον έλεγχο της πανδημίας και στην καλή εφαρμογή των μέτρων. Την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξουν και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα συζητηθεί το θέμα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις» σημείωσε.

«Μπήκαμε φάση σταδιακής αποκατάστασης κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών. Ταυτόχρονα εξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτά πηγαίνουν χέρι – χέρι μαζί. Έτοιμοι να παρέμβουμε αν υπάρξουν τοπικές εξάρσεις» πρόσθεσε.

Ανάσα για την εστίαση

Μπορεί η εστίαση να έχει ήδη ανοίξει, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταστηματάρχες, κυρίως στα νησιά, που αναμένουν το άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι, καθώς ομαλοποιείται η τροφοδοσία και εν αναμονή των πρώτων τουριστών, αλλά και των Ελλήνων που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν εκτός περιφερείας, αναμένεται να ανοίξουν κι άλλα μαγαζιά του κλάδου.

Πηγή:ΟΤ/in.gr