Έρντογάν κατά Μπάιντεν: «…με ματωμένα χέρια»

Φωτογραφία: MURAD SEZER via REUTERS Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε δημοσιογράφους μετά από προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στις 7 Αυγούστου 2020. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Άγκυρα.- Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο (Δευτέρα 17 Μαϊου) τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος ότι έδωσε έγκριση για πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γράφουν ιστορία με ματωμένα χέρια» σε σχέση με τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Η διοίκηση Μπάιντεν ενέκρινε τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το διεθνείς ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την πιθανή πώληση 735 εκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα ακριβείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

«Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι τόποι θυμάτων διωγμών, δεινών και αιματοχυσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές που έχασαν την ειρήνη με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εσείς αυτό το υποστηρίζετε», πρόσθεσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και στο Ισραήλ. «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

Συνέχισε κατηγορώντας την Αυστρία που ύψωσε την ισραηλινή σημαία σε κυβερνητικά κτίρια την Παρασκευή σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στο εβραϊκό κράτος.

«Το αυστριακό κράτος πιθανότατα προσπαθεί να αναγκάσει τους μουσουλμάνους να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον των Εβραίων», είπε.

Παράλληλα ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής «στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός) για τη διοίκηση της Ιερουσαλήμ», το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέχει το Ισραήλ για πάνω από 50 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει υπό πιέση στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου η οικονομία παραπαίει, ενώ πολλοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την κρίση στο Ισραήλ, με στόχο να συσπειρώσει γύρω του μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.