Με υποτροφίες τίμησαν γιατροί και δάσκαλοι τη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου

Για έβδομη χρονιά διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός έκθεσης με θέμα “Η ζωή και το έργο του δρ Γεωργίου Ν. Παπανικολάου: Πώς αισθάνομαι ως Ελληνόπουλο της Αμερικής” που διοργάνωσε μεταξύ μαθητών κοινοτικών αλλά και δημοσίων σχολείων της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης η “Ελληνοαμερικάνικη Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας”.

Η βράβευση των δέκα μαθητών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό έγινε στη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συμποσίου στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα ιατρού/ερευνητή και θεμελιωτή του κλάδου της Κυτταρολογίας, Γεωργίου Παπανικολάου που φέτος λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά την Πέμπτη 13 Μαϊου.

Οι νικητές, πέρα από τον έπαινο και το χρηματικό δώρο που θα λάβουν και το οποίο ανέρχεται φέτος στα $300 έκαστος, πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας και συντονιστής του διαγωνισμού, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, και στο ταξίδι που πρόκειται να διοργανώσει η Ακαδημία το 2022 στην Ελλάδα, με σταθμούς στην Αθήνα, την Κύμη της Ευβοίας, πατρίδα του Γεωργίου Παπανικολάου, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του, και τα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα την  Κω, πατρίδα του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Οι δέκα μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι: Νίκη Αναστασάτου (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Αριάνα Αντώναρου (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Κατερίνα Αραπίδη (Bergen Community College HS – Απογευματινό Σχολείο Αναλήψεως Φέρβιου), Σοφία Ζαχαροπούλου (Felix Festa HS – Απογευματινό Σχολείο Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης West Nyack), Μαρία Λαζάρου (Bergen County Technical HS), Σοφία Λαζάρου (Leonia MS – Σχολείο Αναλήψεως Φέρβιου), Κάιλα Μητράκου (St. Francis  Prep.HS), Βικτώρια Μιχαλάτου (Roslyn HS), Γιάννης Ντουβέας (Francis Lewis HS) και Ιωάννα Σάρδη (Lewis F. Cole HS – Σχολείο της Αναλήψεως Φερβιου).

Τα έξι χρηματικά βραβεία προσέφερε η Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας που έχει ιδρύσει ο κ. Τριανταφύλλου και προσφέρονται στη μνήμη της συζύγου του, Βαρβάρας, και τα υπόλοιπα τέσσερα οι δρ Σπύρος Μεζίτης, Φρειδερίκη Σαγιάνη, δρ Βασιλική Σαϊτα και ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Ο Προμηθεύς”.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι είχε την τιμή να γνωρίσει τον δρα. Γεώργιο Παπανικολάου το 1960 – 61, όντας φοιτητής στο NYU, και από την πρώτη στιγμή τον ενέπνευσε η παρουσία και η φιλοσοφική του σκέψη και πάντα ήθελε να κάνει κάτι στη μνήμη του. “Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εμπνεύσουμε”, είπε, “τη νέα γενιά, να μάθουν τα νέα παιδιά τα επιτεύγματα των Ελλήνων προγόνων τους, να γνωρίσουν ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα των επιστημών και να νιώσουν υπερήφανοι για την επιστημονική και πνευματική κληρονομιά της Ελληνοαμερικανικής μας κοινότητας”.

Από: greeknewsonline.com