Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί υποχρέωση κάθε πολίτη του κόσμου, γιατί η εξόντωση των Ποντίων δεν περιορίζεται σε εθνικά γεωγραφικά όρια, αλλά αποτελεί μία από τις πιο πρώιμες και σκληρές περιπτώσεις οργανωμένης κρατικής βίας του 20ού αιώνα, ένα μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, πολύ πριν κατοχυρωθεί νομικά αυτός ο όρος», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε κατά την έναρξη της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Βήματα Αναγνώρισης», την οποία διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η ανάδειξη του ζητήματος, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «δεν συνδέεται με καμία εθνική ή πολιτική σκοπιμότητα, αλλά με τον οικουμενικό ανθρωπισμό και την ιστορική δικαιοσύνη και επιβάλλεται από την ευαισθησία του πολιτισμού του 21ου αιώνα απέναντι στις ανείπωτες κτηνωδίες που σημάδεψαν τον 20ό» και αυτό «είναι κάτι που αφορά και την ίδια την Τουρκία, γιατί η αντικειμενική ανάγνωση του παρελθόντος θα της επιτρέψει να διαβάσει πιο καθαρά τα μηνύματα του παρόντος και η γενναία παραδοχή ατοπημάτων των προγόνων θα είναι λυτρωτική για τα νέα βήματα των απογόνων».

«Οι λογαριασμοί με την ιστορία κάποτε πρέπει να κλείνουν. Για αυτό και είναι καιρός η γειτονική χώρα να πάψει να αντιμετωπίζει φοβικά γεγονότα άλλων εποχών και πρωταγωνιστών που δεν υπάρχουν πια. Κάτι τέτοιο θα την απελευθέρωνε, αλλά και θα της έδινε θέση στον σύγχρονο κόσμο, σε ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας με τους γείτονες. Ως τότε, το μέτωπο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραμένει ανοιχτό. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η μέρα της μνήμης θα διαρκεί, μέχρι να γίνει η μέρα της δικαίωσης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βαδίζει με επιμονή «στο δρόμο αυτής της δύσκολης αλλά και ιερής προσπάθειας», γιατί «η κινητοποίηση για τη διεύρυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνο κυβερνητική ευθύνη, αλλά εθνικό χρέος, πάνω από κόμματα, πάνω από παρατάξεις», και «γι’ αυτό και θα συνεχιστεί σε κάθε διεθνές και κοινωνικό πεδίο, από τα ευρωπαϊκά όργανα και τον ΟΗΕ, μέχρι τα ξένα πανεπιστήμια και τις οργανώσεις των πολιτών», σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη δικαίωση της Αρμενίας αποδεικνύει ότι ανάλογοι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με διαρκή και συνεπή προσήλωση μέσα στο χρόνο».

«Η ρητή αναγνώριση των γενοκτονιών έχει ουσία, δεν είναι μία τυπική πράξη, ένα απλό μνημόσυνο προς τους νεκρούς», επεσήμανε στην παρέμβασή του ως ομιλητής στην εκδήλωση ο υφυπουργός Παιδείας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος. «Η πρώτη γενιά που τα έχει περάσει, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να ξεχάσει, να μην ασχοληθεί με αυτό το θέμα, γιατί αν ασχοληθεί εις βάθος θα τρελαθεί. Η δεύτερη γενιά, τα παιδιά τους, είναι η γενιά εκείνη η οποία ξέρει τι έχει συμβεί στους γονείς της, δεν τα ξέρει σε λεπτομέρειες, αλλά φοβάται να τα αγγίξει για να μην τους ξυπνήσει τις μνήμες. Η τρίτη γενιά είναι εκείνη η οποία έρχεται και φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα . Είναι εκείνη η οποία δε φοβάται να αντικρίσει την ιστορία», εξήγησε ο κ. Συρίγος, καταλήγοντας ότι «το χρέος, λοιπόν, δεν εξαντλείται στο να μιλήσουμε για τα γεγονότα», καθώς και ότι «οφείλουμε να ηγηθούμε των κρατών της ΕΕ, που θα θέσουν ως όρο στην Τουρκία την αναγνώριση των γενοκτονιών όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να μην τα ξαναζήσουμε όλα αυτά, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο».

«Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές και να σχεδιάσουμε μία πολιτική έναντι του τουρκικού προβλήματος, η οποία θα στηρίζεται σε μία σοβαρή ορθολογική κατανόηση των εσωτερικών δυναμικών αυτής της χώρας», ανέφερε στην ομιλία του ο επ. καθηγητής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεν Λούις, Νίκος Μιχαηλίδης, ενώ πρότεινε «να στοχεύσουμε στην αποδόμηση της επεκτατικής νεοϊσλαμιστικής παντουρκικής ιδεολογίας» και στο πλαίσιο αυτό «να ενισχυθούν από την Πολιτεία οι Σπουδές Γενοκτονίας στην Ελλάδα», όπου «στο νησί της Χίου, για συμβολικούς λόγους, να δημιουργήσουμε διεθνές ινστιτούτο για τη μελέτη και διεθνή συζήτηση των γενοκτονιών».

«Η επίσημη δήλωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μας δίνει ως χώρα την απαραίτητη ώθηση να κινηθούμε πιο δυναμικά στο επίπεδο της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και σε αυτό το πλαίσιο με μεγάλη χαρά είδαμε το σημερινό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, που μας άφησε με μια ελπίδα ότι επιτέλους ο χώρος των ακτιβιστών, των εθελοντών και της θυσίας, που διανύουμε τόσα χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι και φορείς, θα βρει πραγματικό σύμμαχό της την επίσημη Πολιτεία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Πηγή:in.gr