Σάλος αντιδράσεων για τα περί ομογενειακού κόμματος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Το άρθρο γνώμης για τη φημολογούμενη ίδρυση Ελληνικού πολιτικού Κόμματος στις ΗΠΑ, που δημοσιεύσαμε χθες,  συζητήθηκε ευρέως μεταξύ των ομογενών, αλλά και στην Ελλάδα διαμορφώνοντας κλίμα αντίδρασης στα όποια σχέδια των ολίγων που ζήλωσαν, ως κυκλοφορεί, δόξα αρχηγών την ώρα που ούτε τα προσόντα διαθέτουν ούτε τής απαιτούμενης ευρείας αποδοχής από την ομογένεια τυγχάνουν.

Άλλωστε, όπως οι περισσότεροι υποστηρίζουν «το πολιτικό κόμμα Ομογένειας δεν είναι ο σωστός δρόμος» και, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ανοικτά σημαντικά οργανωτικά ζητήματα της ομογένειας  τα οποία ζητούν λύσεις. Είναι για αυτό που η είδηση «ξάφνιασε» ακόμη και πολιτικά  πρόσωπα ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι «…θα μας πάρει όλους η μπόρα και θα μας περάσουν για γραφικούς υπερπατριώτες»!

Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα απέφευγαν να προβούν σε δηλώσεις μη επιθυμώντας «να νομιμοποιήσουμε μία αλόγιστη φημολογία» η οποία, όπως εκτιμούσαν,  <<ακόμη και εάν ήθελε υλοποιηθεί δεν πρόκειται να «ταξιδέψει» πέραν από τον στενό κύκλο των συνομιλητών>> της μικρής ομάδας που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πολιτικό Κόμμα.

Χαρακτηριστικά του αρνητικού κλίματος  που έχει δημιουργηθεί είναι τα μηνύματα που έλαβε η panhellenicpost.com τόσο από ομογενειακούς παράγοντες όσο και από πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο  Βουλευτής emeritus της σουηδικής Βουλής, Επίτιμο μέλος ΠαΔΕΕ- Σωτήρης Δελής αναφερόμενος στο άρθρο μας με τίτλο «Περί ιδρύσεως κόμματος της Ομογένειας» επισημαίνει:  «Σωστή ανάλυση. Η ομογένεια χρειάζεται μια οργανωτική βάση πάνω από όλα, που τις λείπει σήμερα».

Ειδικότερα αναφέρει:

«Αγαπητε Χρήστο,

Σωστή η ανάλυση.

Το πολιτικό κόμμα Ομογένειας δεν είναι ο σωστός δρόμος.

Έχουμε ανάγκη πρώτα από  μια πλατφόρμα κοινής επικοινωνίας, στρατηγικής και επαφών σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και με την Μητρόπολη.

Και τα δυο ανύπαρκτα σε ουσία σήμερα.

Τα υπόλοιπα περί κομματος προσωπικα τα κρίνω όνειρα θερινής νυχτός!

Συμφωνούμε και σε αυτό το σημείο

Η  υπεύθυνη ενημέρωσης για τον Απόδημο Ελληνισμό του ΚΙΝΑΛ, (ΠΑΣΟΚ) Κατερίνα Αυξεντίου τονίζει:

«Κύριε Μαλασπίνα καλημέρα,

Ευχαριστώ πολύ που με κρατάτε ενήμερη με τα άρθρα σας.

Πράγματι σήμερα ξαφνιάστηκα, γιατί ποτέ δεν άκουσα ότι υπάρχει από κάποιους ομογενείς ενδιαφέρον για ίδρυση κόμματος.

Συμφωνώ με την προσέγγισή σας».

Ο γνωστός ομογενής Μανώλης Βελιβασάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο μας μας γράφει:

«Ποσο δίκιο έχεις αγαπητέ Χρήστο! Μερικοί Ομογενείς και οι αιώνιοι ηγέτες τους, κατά πλείστον πρώτης γενιάς, έχουν σίγουρα ξεφύγει από την τροχιά της λογικής! Αγνοούν την ακαταστασία του ίδιου του οίκου τους που αυτοί οι ίδιοι επέφεραν και φιλοδοξούν να βάλουν την τάξη στην γενέτειρα!

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως θα μας πάρει όλους η μπόρα και θα μας περάσουν για γραφικούς υπερπατριώτες!».

Απαντώντας στην Κατερίνα Αυξεντίου, ο Γιώργος Δήμας, Διαχειριστής του «Εδώ Αλεξάνδρεια» γράφει:

«Κατερίνα  Καλημέρα.

με τον κ Μαλασπίνα συνεργάζομαι εδώ και 12 χρόνια.

Το είχαμε συζητήσει αυτό το θέμα της ίδρυσης πολιτικού φορεα  – από ομογενείς – με “καλά μυαλά”.

Συμφωνώ με το άρθρο του κ Χρήστου.

Μακάρι  όμως να γίνει αυτό το νέο κόμμα».

Ωστόσο, στην Αθήνα η πληροφορία ότι επίκειται (ενδεχομένως) η αναγγελία ίδρυσης πολιτικού Κόμματος την ώρα που δεν συντρέχει καμία από τις απαραίτητες εκείνες πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα επέβαλαν ή έστω θα στήριζαν μία τέτοια “απονενοημένη” ενέργεια και η οποία όφειλε να αποτελούσε πανομογενειακό “κίνημα” και όχι μεμονωμένη ενέργεια μιάς μικρής μειοψηφίας ομογενών πολιτών, έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία”. Τα κόμματα απέφυγαν να σχολιάσουν εν αναμονή των εξελίξεων ενώ παρασκηνιακά πολιτικοί κύκλοι εξέφραζαν την άποψη ότι πρόκειται για “πυροτέχνημα” που “μια θ΄ανεβεί και μια θα σβήσει”. Πρόσθεταν δε πως παρά τις όποιες αστοχίες και παρά τα όποια παράπονα -δικαιολογημένα- από τους ομογενείς για την γενέτειρα, οι Έλληνες του εξωτερικού στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος σταθερά και διαχρονικά.

Ένας ακόμη ομογενής, ο Νίκος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, εκφράζει τη διαφωνία του για την ίδρυση νέου Κόμματος από τους ομογενείς υποστηρίζοντας ότι  «η Ελλάδα έχει πολιτικά Κόμματα. Έχει και Πολιτικούς.  Η πολιτική τους για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι αυτή που μας ενδιαφέρει και όχι η εξουσία

Ειδικότερα ολόκληρο το μήνυμα του κ. Αποστολόπουλου έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Αγαπητοί συμπατριώτες ανά τον κόσμο.

Σχετικά με το άρθρο γνώμης του κ.Χρήστου Μαλασπίνα που διαβάσαμε στην PanellenicPost.com  γύρω από την φαντασία ορισμένων ομογενειακών κύκλων στην Αμερική να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα της Ομογένειας, έχω να πω τα εξής:

Σήμερα ο Απόδημος  Ελληνισμός όπου κι αν βρίσκεται, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πρέπει να προβληματιστεί να νιώσει  θλίψη και συνάμα ευθύνη για τα  Ομογενειακά  δρώμενα.

Κατά τη γνώμη μου τα σοβαρότερα θέματα τα οποία πρέπει να ενδιαφέρουν   και να απασχολούν όλους τους Ομογενείς είναι:

Πρώτον επικοινωνία και συνεργασία  μεταξύ μας σε παγκόσμιο επίπεδο και, δεύτερον,  να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πάρουμε το “άνευ όρων και προϋποθέσεων” δικαίωμα τής ψήφου από τον τόπο της διαμονής μας. Και όχι να ονειρευόμαστε πράγματα τα οποία  είναι ανέφικτα, τουλάχιστον επί του παρόντος.  Όπως είναι η ίδρυση πολιτικού κόμματος.

Η Ελλάδα έχει πολιτικά κόμματα. Έχει και πολιτικούς. H πολιτική τους για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι αυτή που μας ενδιαφέρει σήμερα,  και όχι η εξουσία !!!

Εξάλλου, η δημιουργία ενός κόμματος δεν είναι  εύκολη δουλειά.  H  πολιτική δεν είναι για όλους. Η πολιτική θέλει Παιδεία. Πλατιές  γνώσεις.  Απαιτεί και ταλέντο. Ο πολιτικός ηγέτης πρέπει να είναι χαρισματικός, και αγαπητός στο κοινό. Και αυτό είτε το έχεις, είτε όχι.

Με αγάπη και εκτίμηση

Νίκος Ι. Αποστολόπουλος

Πρόεδρος του

Hellenic Congress of America»

Να σημειωθεί ότι η αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά  της είχε υποστηρίξει τα περί ιδρύσεως Κόμματος από  «Έλληνες της Διασποράς!» σε συνεργασία με «πυρήνες πατριωτών στην Ελλάδα». Μάλιστα είχε δημοσιεύσει και «κουπόνι» προκειμένου να εκφράσουν την επί του θέματος άποψή τους οι  αναγνώστες της.