Κρίνεται η ψήφος των Αποδήμων

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής κρίνεται η τύχη του νέου -βελτιωμένου- Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων. Η πολιτική ανθρωπογεωγραφία της Βουλής δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την υπερψήφισή του από 200 βουλευτές, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα της Ελλάδος. Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσουν -εκτός από τα κόμματα- και οι βουλευτές, κυρίως του ΜΕΡΑ 25, καθώς έχει αναπτυχθεί μία φημολογία ότι ορισμένοι εξ αυτών (9 τον συνολικό αριθμό βουλευτές απηχεί η δύναμη του κόμματος) ενδέχεται να ψηφίσουν τελικά υπέρ του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το ΜεΡΑ25 9 βουλευτές.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στη Βουλή.