Συνεχείς προκλήσεις Τσαβούσογλου

Για την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια μίλησε κατά την επίσκεψη του στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «fonirodopis.gr», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «στις αυριανές συναντήσεις θα αναδείξουμε όλα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

«Μερικές φορές είναι καλές και μερικές φορές τεταμένες», είπε και πρόσθεσε: «Ο διάλογος ξεκίνησε ξανά μέσω διερευνητικών επαφών, διαβουλεύσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, επισκέπτομαι την Ελλάδα. Αυτές οι επαφές συνεχίζονται. Όμως, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, παρόλο που υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις μας, δεν θα συμβιβαστούμε. Θα υποστηρίζουμε πάντα τα δικαιώματά σας εδώ».

Βέβαια, ο Τσαβούσογλου δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Νωρίτερα φρόντισε να εξαπολύσει κατηγορίες κατά της Ελλάδας για παραβίαση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Μιλώντας σε ένα ακροατήριο 30 περίπου μαθητών και καθηγητών καθώς και στην πολυπληθή συνοδεία του, αποτελούμενη κυρίως από Τούρκους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κάλεσε την Ελλάδα να «έχει την ίδια προσέγγιση με εμάς» σε θέματα παιδείας.

«Όπως γνωρίζετε, εμείς διατηρούμε ανοιχτά σχολεία στην Τουρκία για 3 και 4 μαθητές, ενώ η Ελλάδα με το πρόσχημα του μικρού αριθμού μαθητών κλείνει μειονοτικά σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «θέλουμε η Ελλάδα να έχει την ίδια προσέγγιση για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης με αυτήν που έχουμε εμείς για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και την ελληνική μειονότητα. Αυτά είναι ανθρωπιστικά ζητήματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους», είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και παράλληλα τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ανοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία».

«Στην Τουρκία κάτι τέτοιο το επιτρέπουμε και λυπούμαστε που δεν το επιτρέπουν εδώ. Δεν δεχόμαστε τα τουρκόπουλα να μη διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για άνοιγμα δίγλωσσων νηπιαγωγείων», είπε ακόμη και συνεχίζοντας τις προκλήσεις ανέφερε: ««Είναι επίσης σημαντικό οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης να έχουν λόγο στη διαχείριση των μειονοτικών σχολείων», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σχολικές εφορείες μειονοτικών σχολείων συγχαίροντας τα νεοεκλεγέντα μέλη τους ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν, όπως είπε, «ύστερα από οκτώ αναβολές».

Με πληροφορίες από το fonirodopis.gr/enikos.gr