ΑΕΚ και Αραούχο, μια δυνατή σχέση

Το Gazzetta καταπιάνεται με το ισχυρό δέσιμο της ΑΕΚ με τον Αργεντινό φορ, αναλύει το πως χτίστηκε αυτή η σχέση και γράφει γιατί αυτή τη φορά η αγορά του θα μπορούσε να προχωρήσει αν φυσικά… λυγίσει η Λας Πάλμας.

ΑΕΚ και Αραούχο. Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Κάθε φορά που ο «Τσίνο» φεύγει από την Αθήνα, η ΑΕΚ τον θέλει πίσω και όποτε υπάρχει ουσιαστικό έδαφος για να επιτευχθεί συμφωνία, τότε παρά τις αντιστάσεις της Λας Πάλμας, ο Αργεντινός επιθετικός γυρνάει στο δεύτερο σπίτι του. Η ΑΕΚ για ακόμα μια φορά θέλει και επιμένει για να ντύσει ξανά στα κιτρινόμαυρα τον Αραούχο. Βρίσκεται σε συνεχείς επαφές μαζί του και προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή με τη Λας Πάλμας για να κάνει δικό της και πάλι τον 29χρονο επιθετικό. Το Gazzetta αναλύει το δέσιμο του Αραούχο με την ΑΕΚ και τον κόσμο της, το δρομολόγιο Αθήνα – Κανάρια Νησιά των τελευταίων τεσσάρων ετών και όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το διάστημα, αλλά και πως έχουν τώρα τα δεδομένα για μια πιθανή επιστροφή του Αργεντινού φορ στην Ένωση.

Οι 3 αφίξεις στην Αθήνα και το δέσιμο με τον κόσμο

Η δυνατή σχέση του Αραούχο με την ΑΕΚ ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2017. Όταν ο «Τσίνο» πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει τον δανεισμό του από τη Λας Πάλμας ως το τέλος της σεζόν. Οι εμφανίσεις του, τα εννιά γκολ που σημειώνει και το δέσιμό του με τον κόσμο, τον κάνουν αμέσως τον αγαπημένο της εξέδρας. Και ο ίδιος βάζει την ΑΕΚ στην καρδιά του και έτσι τον Αύγουστο του 2017 και ο Αραούχο από τη μεριά του πιέζει τη Λας Πάλμας προκειμένου να επιστρέψει, ξανά με τη μορφή δανεισμού.

Η 2η άφιξή του στην Αθήνα γίνεται εν μέσω αποθεωτικής υποδοχής από τους φίλους της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο, με τον «Τσίνο» εκείνη τη σεζόν να σκοράρει 14 φορές και να κατακτά με την Ένωση τον τίτλο του πρωταθλήματος και να πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς των κιτρινόμαυρων στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι μεγάλες αγάπες ωστόσο δεν κρύβονται και όταν δημιουργήθηκαν ξανά οι προϋποθέσεις τον Ιανουάριο του 2020 ο Αραούχο ήρθε για 3η φορά στην Αθήνα ως δανεικός με οψιόν αγοράς, με τους φίλους της Ένωσης να τον υποδέχονται ξανά με αποθεωτικό τρόπο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ωστόσο, η τρίτη του θητεία δεν είχε ανάλογη επιτυχία, με τον Αργεντινό επιθετικό να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν καθώς η ρήτρα αγοράς του δεν ενεργοποιήθηκε…

Η μεγάλη… καψούρα και γιατί δεν έγινε ποτέ η αγορά

Εκτός από τη δυνατή σύνδεση του Αραούχο με τον κόσμο της ΑΕΚ, και το ίδιο το κλαμπ με τον Αργεντινό φορ ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του στον «Τσίνο», ο οποίος άλλωστε δεν έπαψε ποτέ να επικοινωνεί με τους ανθρώπους της ομάδας και τους πρώην συμπαίκτες του, αλλά και να εκφράζει την αγάπη του για τον σύλλογο. Είτε μέσω των αναρτήσεων του στα social media, είτε μέσω των συνεντεύξεων του, όπως αυτή που έδωσε πρόσφατα στο Gazzetta με αφορμή τα 97α γενέθλια του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2017 η απόκτησή του με κανονική μεταγραφή ήταν κάτι αδύνατο από τη στιγμή που δεν υπήρχε οψιόν αγοράς, ενώ και τα ποσά που ζητούσε τότε ο πρόεδρος της Λας Πάλμας, Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ ήταν… τρελά.

Το καλοκαίρι του 2018, μετά το πρωτάθλημα, επίσης δεν υπήρχε οψιόν αγοράς στο deal δανεισμού, ωστόσο και ο ίδιος ο Αραούχο λόγω και του παιδιού του ήθελε να επιστρέψει στα Κανάρια Νησιά. Το λάθος του όμως ήταν ότι ανανέωσε για πέντε χρόνια ως το 2023 με τη Λας Πάλμας, αν και από οικονομικής άποψης η συμφωνία αυτή ήταν εξαιρετική καθώς θα του απέφερε 1,3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2020, όταν πλέον οι μετοχές του είχαν πέσει, ο πάντα δύσκολος στις διαπραγματεύσεις Ραμίρεθ πείθεται τελικά και τοποθετεί οψιόν αγοράς στη συμφωνία δανεισμού με την ΑΕΚ, ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως εξελίχθηκε η σεζόν, όμως, και το γεγονός ότι ο Καρέρα δεν… ψηνόταν με τον Αργεντινό επιθετικό, οδηγούν στη μη ενεργοποίηση της ρήτρας από την πλευρά της ΑΕΚ, η οποία το περσινό καλοκαίρι πληρώνει απλά 200.000 ευρώ ως «πέναλτι» προκειμένου να ανανεώσει τον δανεισμό του «Τσίνο» και τον Ιούλιο για να τον έχει διαθέσιμο μέχρι την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

 

Ο Χιμένεθ που τον… εκτόξευσε και ο Καρέρα

Με δύο προπονητές συνεργάστηκε ο Αραούχο στην ΑΕΚ. Με τον Μανόλο Χιμένεθ και με τον Μάσιμο Καρέρα. Για τον Σεβιγιάνο κόουτς ο 29χρονος επιθετικός… στάζει μέλι όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Λογικό, καθώς ο Χιμένεθ ήταν εκείνος που του άλλαξε την καριέρα. Τη στιγμή που είχε πάρει την κάτω βόλτα, με τον ερχομό του στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2017 υπό τις οδηγίες του Ανδαλουσιανού προπονητή ο Αραούχο… εκτοξεύεται! Βρίσκει τον καλό του εαυτό, αποδεικνύεται ο παίκτης των μεγάλων αγώνων με καθοριστικά γκολ σε ντέρμπι και επιστρέφει για να δώσει ξανά τον καλύτερό του εαυτό και να κατακτήσει μαζί με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα το 2018. Αυτόν τον ενάμιση χρόνο με τον Χιμένεθ ο Αραούχο θα έχει να το λέει ότι αναγεννήθηκε.

Στην 3η θητεία του «Τσίνο» στην ΑΕΚ, ωστόσο, τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν το ίδιο καλά… Η συνεργασία με τον Μάσιμο Καρέρα δεν είχε καμία σχέση με εκείνη που είχε ο Αραούχο με τον Χιμένεθ. Ο Ιταλός κόουτς εμφανώς δεν τον έχει στα πλάνα του, ο Αραούχο προέρχεται από τραυματισμό στο πρώτο μισό της σεζόν που τον κράτησε μήνες εκτός και έτσι δεν καταφέρνει να δείξει την πραγματική του αξία και να κουμπώσει άριστα με παίκτες όπως ο Λιβάια, με τον οποίο την πρωταθληματική σεζόν βρίσκονταν με κλειστά μάτια.

 

Γιατί τώρα η ΑΕΚ θα μπορούσε να τον αποκτήσει και η στάση της Λας Πάλμας

Η ΑΕΚ, όπως έχετε διαβάσει, βρίσκεται σταθερά σε ανοικτή γραμμή με την πλευρά του Σέρχιο Αραούχο, επιμένοντας προκειμένου να καταφέρει να πετύχει το deal της αγοράς του από τη Λας Πάλμας. Φυσικά το πρόβλημα στην υπόθεση δεν είναι η συμφωνία με τον 29χρονο Αργεντινό επιθετικό καθώς αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν τα βρει η ΑΕΚ με τη Λας Πάλμας, η οποία παραμένει ο μεγάλος σκόπελος. Ο Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ ούτε αυτή τη φορά αποδεικνύεται εύκολος στις διαπραγματεύσεις και δεν θα πει το «ναι» αν δεν αποκομίσει το καλύτερο δυνατό όφελος. Προφανώς δεν ζητάει τα… διαστημικά ποσά του παρελθόντος, ωστόσο πάντα ήταν, είναι και θα είναι σκληρό… καρύδι στις συζητήσεις.

Από την άλλη, όμως, η μεγάλη διάθεση που υπάρχει στην ΑΕΚ για τη μόνιμη αυτή τη φορά επιστροφή του Αραούχο και το γεγονός ότι είναι ο πρώτος στόχος τη δεδομένη στιγμή για την ενίσχυση της επίθεσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Επίσης η Λας Πάλμας βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του πολύ υψηλού συμβολαίου του Αραούχο. Αυτό έχει ισχύ για άλλα δύο χρόνια και η ομάδα των Καναρίων Νήσων πρέπει να τον πληρώνει με 1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο για το μπάτζετ ενός συλλόγου που έχει πλέον μονιμοποιηθεί στη Segunda Division. Επίσης αν η Λας Πάλμας θέλει να βάλει ένα καλύτερο ποσό στα ταμεία της πρέπει να το κάνει φέτος γιατί του χρόνου ο Αραούχο θα μπαίνει στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, πως ο Ραμίρεθ δεν «λυγίζει» εύκολα και από εκεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της υπόθεσης.

 

Τι έκανε στη Λας Πάλμας στις «μεσαίες» σεζόν

Με την επιστροφή του στη Λας Πάλμας το καλοκαίρι του 2018 και έχοντας ανεβάσει ξανά τις μετοχές του ο Αραούχο υπογράφει το νέο «χρυσό» πενταετές συμβόλαιο που αναφέραμε, ωστόσο μακριά από την Αθήνα, ο Σέρχιο δεν μπορούσε να ξαναφτάσει στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι στα Κανάρια είναι το ίδιο αγαπητός και βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του. Τη σεζόν 2018-2019 στη δεύτερη κατηγορία ταλαιπωρείται και από τραυματισμούς, αλλά γενικότερα κυμαίνεται σε ρηχά νερά σκοράροντας μόλις τέσσερα γκολ.

Την επόμενη χρονιά (2019-2020) και πριν επιστρέψει στην Ένωση, ο Αραούχο μένει εκτός από την αρχή της σεζόν με έναν τραυματισμό στο γόνατο, μένοντας νοκ-άουτ μέχρι τον Δεκέμβρη με μόλις έξι συμμετοχές με τα χρώματα της Λας Πάλμας. Φέτος (2020-2021) μετά από καιρό βρήκε τα πατήματά του, πραγματοποιώντας μια γεμάτη σεζόν με 29 συμμετοχές, σκοράροντας 11 τέρματα, αλλά η μετριότητα της ομάδας δεν τον βοηθάει προκειμένου να διεκδικήσει μαζί της κάτι παραπάνω, την άνοδο δηλαδή στην Primera Division.

Πηγή: gazzetta.gr