Ενα «απειλητικό» γιγαντιαίο γλυπτό drone στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Spencer Platt via Getty Images

Η όψη του τεράστιου λευκού γλυπτού που αναπαριστά το πιο γνωστό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ -το Predator- και υψώνεται σε ύψος 7,6 μ. πάνω από το πάρκο High Line του Μανχάταν, αναστατώνει πολλούς ανυποψίαστους διερχόμενους Νεοϋορκέζους. Όμως αυτή ακριβώς ήταν η πρόθεση του δημιουργού του.

Ο εικαστικός Σαμ Ντουράντ, δημιουργός του κατασκευασμένου από φάιμπεργκλας γλυπτού, το οποίο ονόμασε Untitled (drone), σημειώνει πως στόχος του ήταν να «υπενθυμίσει» στους Αμερικανούς πως τα UAVs «έχουν εισβάλει» στην καθημερινή ζωή «πολλών ανθρώπων που ζουν εκτός -αλλά και εντός- των ΗΠΑ».

Και προσθέτει: «Ως μέλη μίας δημοκρατικής κοινωνίας έχουμε την υποχρέωση να θέτουμε ερωτήσεις, να γνωρίζουμε, να είμαστε ενημερωμένοι, οπότε ελπίζουμε να ανοίξει ξανά η δημόσια συζήτηση για αυτά τα θέματα»

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Spencer Platt via Getty Images

Το λευκό γλυπτό, με φόντο τον γαλάζιο ουρανό, μοιάζει να ίπταται πάνω από τη 10η Λεωφόρο καθώς περιστρέφεται πάνω στον στύλο όπου είναι εγκατεστημένο όταν φυσάει.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε (…) δεν ήταν απλά να προσφέρουμε στο κοινό όμορφα έργα τέχνης», αλλά μια καλλιτεχνική δημιουργία η οποία «δίνει τροφή για σκέψη, προκαλεί συζητήσεις σε σχέση με τα πραγματικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα», εξήγησε η Σεσίλια Αλεμάνι, επικεφαλής επιμελήτρια εκθέσεων της High Line Art, που ανέλαβε τη χορηγία της εγκατάστασης.

Για την Αριέλα Φιγκερόα, κάτοικο της Καλιφόρνιας, το γλυπτό σε βάζει να σκεφτείς το μέλλον. «Αυτή είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούσαμε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν 10 ή 12 χρόνια πριν· τώρα μπορεί να την αγοράσει ο καθένας», είπε. «Είναι λιγάκι τρομακτικό, ειδικά εδώ στη Νέα Υόρκη».

Στον προσωπικό του ιστότοπο (samdurant.net), ο δημιουργός θυμίζει πως ο αμερικανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο αεροσκάφους το 1995 για τη συλλογή πληροφοριών και αργότερα για να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, το Πακιστάν, η Συρία, η Σομαλία και η Υεμένη, ενώ τώρα τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των αμερικανικών συνόρων, καθώς και για τον έλεγχο διαδηλώσεων, όπως αυτές του Μαΐου του 2020 στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, huffingtonpost.gr