Θετικός πληθωρισμός στην Ελλάδα μετά από 13 μήνες – Καλπάζει σε ΗΠΑ και Γερμανία

Οι σειρήνες του πληθωρισμού ηχούν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά επί του παρόντος ουδείς δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, θεωρώντας ότι «μπόρα είναι θα περάσει». Οι αγορές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι κεντρικές τράπεζες, για την ώρα απλά παρακολουθούν. Στην πραγματική οικονομία, ωστόσο οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά είναι εμφανείς, με τους πολίτες να δυσανασχετούν και να ζητούν την λήψη μέτρων αποτροπής αυτής της εικόνας.

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο. Σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε στο 5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008. Πριν λίγες ημέρες στην Γερμανία ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,5% για τον Μάιο. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών.

Και στην Ελλάδα, μπορεί οι αριθμοί να μην τρομάζουν, για την ώρα τουλάχιστον, αλλά οι ανακοινώσεις  (11.06.2021) από την ΕΛΣΤΑΤ, αν μη τι άλλο προκαλούν εύλογη ανησυχία. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Και μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μικρό το νούμερο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, που σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός πέρασε σε θετικό έδαφος.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι μείωσης 0,8% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο.

Πού καταγράφονται μεταβολές τιμών

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
  • 10,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω του θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
  • 0,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  • 0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά.
  • 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
  • 0,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις προέρχονται από είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τρόφιμα.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με την επιβολή προστίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία του κορονοϊού για να βγάλουν περισσότερο κέρδος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργό με ανάρτηση που έκανε στο Twitter: «Σε εφαρμογή της διατάξεώς μας για το υπερβολικό κέρδος εν μέσω πανδημίας υπέγραψα πρόστιμα σε αλυσίδες Super Market που η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. εντόπισε να παρανομούν. Εν μέσω των Διεθνών Ανατιμήσεων θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς όλους να μην σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία».

Πηγή:newsit.gr