ΑΠΟΨΗ: Να αξιοποιεί η γενέτειρα τη δύναμη και τα καλά μυαλά της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο ελληνοαμερικανοί, ο πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής και νυν διοικητής της πολίχνης Μπιντζγουότερ Μάικλ Πάππας (Michael James Pappas) και η ομογενής Μισέλ Ματσικούδη (Michelle Matsikoudis) κέρδισαν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στις γενικές εκλογές τις 2ας Νοεμβρίου 2021 θα διεκδικήσουν τα αξιώματα του πολιτειακού γερουσιαστή και της πολιτειακού βουλευτή.

Εάν κερδίσουν, τότε θα είναι οι πρώτοι ομογενείς μετά από μια δεκαετία που συμμετάσχουν στα ανώτερα νομοθετικά όργανα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην πολιτειακή βουλή και στην πολιτειακή γερουσία.

Η επιτυχία των δύο ομογενών  θα είναι μία σημαντική ενίσχυση στην πολιτική επιρροή της Ομογένειας στις ΗΠΑ.  Και τόσο οι Απόδημοι όσο και οι ομογενείς έχουν ανάγκη από μία διαρκή παρουσία και επιρροή στα νομοθετικά Σώματα όλων των Πολιτειών της Αμερικής. Θα λέγαμε και του κόσμου όλου, όπου υπάρχουν σημαντικές εστίες ελληνικής παρουσίας.

Αυτό θα όφειλε να είναι μία διακριτική «παράμετρος» του Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, εάν, φυσικά το είχαμε συστήσει ή εάν το συστήσουμε (;) στο μέλλον… Επί του παρόντος, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), με τους περισσότερους από 120 ελληνικής καταγωγής ενεργούς πολιτικούς ανά τον κόσμο στις τάξεις της, θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως και όλους τους πρώην ομογενείς πολιτικούς, αλλάζοντας το Καταστατικό της που προβλέπει την τιμητική αποστρατεία των μελών της που χάνουν στις τοπικές εκλογές τις έδρες τους πρόσκαιρα ή μόνιμα.

Δεν μπορεί να υπάρχει η Πα.Δ.Ε.Ε. και να βρίσκονται εκτός ενεργούς δραστηριότητας ονόματα ομογενών πολιτικών όπως του Μάικλ Δουκάκη, του Μπιλ Μπιριλάκη, του υιού Σαρμπάνη, του Κρις Σπύρου (ΗΠΑ), του Τεό Θεοφάνους (Αυστραλία), του Κώστα Μενεγάκη (Καναδάς) του Βασίλη Μαγδαληνού (Ν. Αφρική), Σωτήρη Δελή (Σουηδία), Όλγας Κοβιτίδη, (Ουκρανία) Πέτρου Αντέα, (Ρουμανία)  και τόσων άλλων προσωπικοτήτων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και στα χρόνια της ενεργούς δράσης τους στήριξαν τη γενέτειρα συμβάλλοντας και στην άνοδο της ομογένειας.

Το ελάχιστο που θα ανέμενε κανείς από ένα κράτος ευφυές είναι να αξιοποιούσε τους αξιότερους από αυτούς, μετά την αφίππευσή τους από την πολιτική,  στο εθνικό κέντρο σε ρόλους είτε υπηρεσιακούς είτε απλών συμβούλων.  Από τη δε την οργάνωσή τους, την Πα.Δ.Ε.Ε. να τους στράτευε σε επιτελικούς ρόλους προωθώντας τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της.

Τα σημειώνουμε αυτά με αφορμή και την ενόψει Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου 2021,  η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα και κατά την οποία θα διενεργηθούν και οι ανά διετία εκλογές, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ασφαλώς ορισμένοι από τους προμνησθέντες δεν βρίσκονται πλέον μεταξύ μας, όπως ο Πωλ Σαρμπάνης, ο Σπύρος Άγνιου κ.α. Αλλά και όταν ζούσαν σάματις η Ελλάδα τους αξιοποίησε όπως και όσο μπορούσε; ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό Κράτος και η ελληνική κοινωνία διαχρονικά αντιμετωπίζουν τους ομογενείς είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι επιστήμονες, είτε Καλλιτέχνες. Σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τις ελληνικές αρχές, γίνονται και στόχος ειρωνικών σχολίων αν από τη δύναμη της συνήθειας παρεισφρήσει ένα «ΟΚ» ή ένα «Αλό» στην κουβέντα τους. Έξω από αυτό η αδιαφορία. Ο πνευματικός κόσμος ελάχιστα ασχολείται με τους Απόδημους. Δεν έχουν τίποτε να πουν για την Ομογένεια οι δάσκαλοι στα Σχολεία και οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια. Και όταν κάποιοι ομογενείς επιστήμονες καταξιώνονται με ένα εντυπωσιακό έργο ή μία σπουδαία ανακάλυψη και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού σ΄ όλο τον κόσμο, στην γενέτειρα καθίστανται αντικείμενο αμφισβήτησης εκ μέρους των συμπατριωτών συναδέλφων τους…

Αλλά έτσι, η Βάσω Αποστολοπούλου, για παράδειγμα, εξακολουθεί στην μακρινή Αυστραλία να είναι Καθηγήτρια Ανοσολογίας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria, να είναι η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, να έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” να την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Από τους Έλληνες συναδέλφους της, όμως, απαξιώθηκε και εκδιώχθηκε όταν ¨κατέβηκε” στην Ελλάδα!

Τα ονόματα είναι ενδεικτικά. Ούτε όλα τα γνωρίζουμε, ούτε όλα τα ονόματα των επιτυχημένων αποδήμων και ομογενών σε όλους τους κλάδους  της επιστήμης και της οικονομίας μάς είναι γνωστά. Αν οι δύο προαναφερθέντες ομογενείς πολιτικοί, ο Μάικλ Πάππας και η Μισέλ Ματσικούδη τα καταφέρουν και μπουν στα νομοθετικά Σώματα της Νέας Υόρκης, ας το πανηγυρίσουμε. Αλλά επειδή το χούι βγαίνει τελευταίο, φοβόμαστε ότι στην γενέτειρα θα εστιάσουμε στο κόμμα το οποίο υπηρετούν και που είναι το Ρεπουμπλικανικό.

Και αυτό θα είναι το ακόμη χειρότερο.