Δεκτοί εμβολιασμένοι με Sputnik, Novavax και Sinopharm

Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα.

Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η διασπορά τού ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά τόνισε η κ. Παπαευγγαέλου και συμπλήρωσε ότι είναι μέτρια η κυκλοφορία του ιού στη χώρα

Μεταξύ άλλων, η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Sputnik, Novavax και Sinopharm, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0.83%. Η βελτίωση αποτυπώνεται και στα νούμερα. Δηλαδή είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη. Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ECDC για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, σε περίπτωση που αρθούν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Όπως είπε, αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, το αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη ενδέχεται να είναι δραματικό. Τα δεδομένα τονίζουν πως η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η βελτίωση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Αν και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει καλά και ο αριθμός των εμβολιασμένος αυξάνει κάθε μέρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων, εξήγησε.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Sputnik, Novavax και Sinopharm, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγή: newpost.gr