Γαλλία – Γερμανία 1-0

Η Γαλλία ήταν καλύτερη αλλά και πιο κυνική σε σχέση με τη Γερμανία και πήρε τη νίκη με 1-0 στο ντέρμπι του 6ου ομίλου στο Euro 2020. Ο Ματς Χούμελς με αυτογκόλ έκρινε το παιχνίδι, διαιτητής και VAR δεν είδαν δάγκωμα του Αντόνιο Ρίντιγκερ στον Πολ Πογκμπά.

Η κυνική Γαλλία πήρε το ντέρμπι των δύο τελευταίων πρωταθλητριών κόσμου, με το 1-0 επί της Γερμανίας στην 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου στο Euro 2020. Το αυτογκόλ του Ματς Χούμελς έκρινε τελικά το παιχνίδι, παρότι οι “μπλε” σημείωσαν ακόμα δύο γκολ που δεν μέτρησαν λόγω οφσάιντ, ενώ φωνάζουν και για ένα πέναλτι στον Κιλιάν Εμπαπέ και για ένα… δάγκωμα του Αντόνιο Ρϊντιγκερ στον Πολ Πογκμπά.

Οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν την Ουγγαρία το Σάββατο και με νίκη κλειδώνουν την πρόκριση, ενώ οι Γερμανοί παίζουν με την Πορτογαλία σε ένα παιχνίδι που ίσως κρίνει το μέλλον τους.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ επιβεβαίωσε ότι τα προηγούμενα τουρνουά ανήκουν στο παρελθόν, λόγω της παρουσίας του Καρίμ Μπενζεμά. Η διάταξη άλλαξε και μετατράπηκε σε 4-3-3, με τον επιθετικό της Ρεάλ στην κορυφή, τον Αντουάν Γκριεζμάν δεξιά και τον Κιλιάν Εμπαπέ αριστερά. Ο Γιόαχιμ Λεβ, στο τελευταίο τουρνουά του ως τεχνικός των “πάντσερ”, χρησιμοποίησε κι αυτός άλλη διάταξη σε σχέση με το προηγούμενο τουρνουά, παίζοντας με 3-4-3 και τον Τόμας Μίλερ στην κορυφή ως “ψευδοεννιάρι”.

Ευνοημένοι απ’ αυτές τις μεταβολές ήταν η Γαλλία, η οποία ήταν ανώτερη στα πρώτα λεπτά και απείλησε δύο φορές με τους Εμπαπέ και Πογκμπά. Τελικά κανένα από τα δύο αστέρια δεν συνέβαλε στο γκολ των Γάλλων. Τουναντίον, ένας παίκτης που έχει ως… σπίτι την “Άλιαντς Αρένα”, ο Λικά Ερναντέζ της Μπάγερν, ήταν αυτός που έβγαλε χαμηλή σέντρα από αριστερά και ώθησε τον Ματς Χούμελς να διώξει λανθασμένα, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα της χώρας του στο 19′.

Το γκολ άλλαξε κάπως τα δεδομένα του αγώνα, αφού η Γαλλία χάρισε μερικά μέτρα και η Γερμανία επιχείρησε να επιτεθεί. Δοκίμασε κάποια σουτ εκτός περιοχής, κάποια εντός αλλά χωρίς καλές προϋποθέσεις και τελικά είχε μόνο μία καλή στιγμή στο ημίχρονο με τον Ιλκάι Γκιντογάν, όπου η μπάλα πέρασε άουτ.

Σαν να μην έφτανε η δυστοκία για τους Γερμανούς, ήρθε η φάση του 44ου λεπτού, όταν ο Ρίντιγκερ δάγκωσε τον Πογκμπά στην πλάτη σε μία μονομαχία, χωρίς ο διαιτητής ή ο VAR να αντιληφθούν τι συνέβη.

Το 2ο ημίχρονο συνεχίστηκε με τα ίδια δεδομένα σε ενδεκάδες και νοοτροπία. Η Γαλλία επιδείκνυε κυνικότητα και περίμενε το λάθος και να εκμεταλλευτεί το κενό πίσω απ’ τα φουλ μπακ της Γερμανίας, η οποία είχε την μπάλα στα πόδια της και έψαχνε είτε τον Μίλερ είτε τον Σερζ Γκνάμπρι, που έκαναν διαρκώς κινήσεις μέσα κι έξω απ’ την αντίπαλη περιοχή.

Ο Αντριέν Ραμπιό θα μπορούσε να “καθαρίσει” τα πάντα στο 52ο λεπτό, όταν σε μία κόντρα στην πλάτη της άμυνας έστειλε πλασέ στο δοκάρι του Μάνουελ Νόιερ. Η Γερμανία απάντησε με ορισμένες προσπάθειες του Γκνάμπρι και του Ρίντιγκερ, που δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λεβ δεν έκανε αλλαγές μέχρι το 74′, όταν έβαλε δύο επιθετικούς που κρατούσε στον πάγκο, τους Τίμο Βέρνερ και Λιρόι Σανέ. Τα “πάντσερ” έγιναν τόσο επιθετικά, που άφησαν πολλά κενά στα μετόπισθεν, τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Γάλλοι, αν ο Εμπαπέ δεν άνοιγε… μέτωπα με τη διαιτησία.

Στο 66ο λεπτό έστειλε την μπάλα στην εστία με υπέροχο πλασέ, όμως το γκολ ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ όταν υποδέχθηκε την πάσα. Λίγο αργότερα, ο Εμπαπέ έκανε μία καταπληκτική κούρσα περνώντας τον Χούμελς παρότι άρχισε από πολύ πίσω και την ώρα που ετοιμαζόταν να πλασάρει, ο Γερμανός έκανε προβολή ανάμεσα απ’ τα πόδια του Γάλλου και πήρε τόσο πόδια όσο και μπάλα. Ο διαιτητής δεν είδε παράβαση, όπως και ο VAR. Στο 87ο λεπτό, σε νέα αντεπίθεση του Εμπαπέ, ο επιθετικός της Παρί έδωσε έτοιμο γκολ στον Μπενζεμά, αλλά τελικά η φάση δεν μέτρησε λόγω οφσάιντ.

Η πίεση της Γερμανίας στα τελευταία λεπτά δεν είχε αποτέλεσμα και οι Γάλλοι άρχισαν την πορεία τους στο τουρνουά με σπουδαία νίκη, που τους φέρνει στη 2η θέση του ομίλου, πίσω απ’ την Πορτογαλία στη διαφορά τερμάτων.

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Παβάρ, Βαράν, Κιμπεμπέ, Ερναντέζ, Καντέ, Πογκμπά, Ραμπιό (90+4′ Ντεμπελέ), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Μπενζεμά (89′ Τολισό)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Μ. Γκίντερ (87′ Τζαν), Χούμελς, Ρίντιγκερ, Κίμιχ, Κρόος, Γκιντογάν, Γκόζενς (88′ Φόλαντ), Χάβερτς (74′ Σανέ), Μίλερ, Γκνάμπρι (74′ Βέρνερ)

sport24.gr