Σουηδία: Νίκη του Κοινοβουλευτισμού ενάντια στη δημαγωγία και τον πολιτικό οπορτουνισμό

Με 181 ψήφους υπέρ η Σουηδική βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθαίρεσαν χθες Δευτέρα απο την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, τον σοσιαλδημοκράτη Στεφαν Λεβεν.

Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας που πρωθυπουργός καθαιρείται έπειτα απο πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι για να παρθεί μια τέτοια απόφαση από το κοινοβούλιο απαιτούνται 175 ψήφοι από τους συνολικά 349 βουλευτές.

Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν ήδη ξεκινήσει με δύο τα πιθανά σενάρια, ένα αυτό των πρόωρων εκλογών (οι κανονικές αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022) ή με την αναζήτηση συμμάχων αμφοτέρων των πλευρών για μια κυβέρνηση συνασπισμού και εκλογή κατά συνέπεια ενός νέου Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Ο πρωθυπουργός έχει τώρα αυτή την εβδομάδα σαν χρονικό όριο να αποφασίσει εάν θα υποβάλει την παραίτηση του και κατά συνέπεια την παραίτηση της κυβέρνησης του στον πρόεδρο της Βουλής Αντρεας Νορλεν η να θέσει την Σουηδία σε ρυθμούς έκτακτων εκλογών που θα γίνουν το αργότερο μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε πως έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή του να αποφασίσει και να σκεφτεί προσεκτικά ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Η κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε με το Αριστερό κόμμα  δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τον πρωθυπουργό της χώρας και το κόμμα των Σουηδών δημοκρατών κατέθεσε πρόταση απόσυρσης της εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.

Έτσι λοιπόν τα πολιτικά άκρα της Βουλης, Αριστερά και Σουηδοί δημοκράτες ανέτρεψαν την πολιτική σουηδική σκηνή, κάτι εντελως αναπάντεχο και εξ ίσου πολιτικά ιστορικό για την χώρα.

Η διαφωνία αφορούσε την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών των ενοικίων στην σουηδική αγορά κάτι για το οποίο δεν συμφωνούσε το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας.

Η πρόεδρος του Αριστερού κόμματος Νουσι Νταντγκοσταρ, πρωην αριστερό κόμμα Κομμουνιστές, τόνισε σε ομιλία της πως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με την στάση του ανατρέπει το ”σουηδικό μοντελλο”.

Ο πρωθυπουργός Λεβεν και οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλειοψηφία στην Βουλή και από την αρχή της κυβερνητικής περιόδου έδειξαν έλλειψη σεβασμού στις κοινοβουλευτικές αρχές όταν προσπαθούσαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή μέσω εύθραυστων συμμαχικών. Μεταξύ των κομμάτων που στήριζαν την κυβερνηση ήταν και τα δεξιά κόμματα του Κέντρου και των φιλελεύθερων.

Ιδιαίτερα το κόμμα του Κέντρου και η προεδρος του Αννι Λεφ εκανε σημαια της κομματικής πολιτικής τον αποκλεισμό των ”πολιτικών άκρων” του Κοινοβουλιου με ιδιαιτερο στόχο του Σουηδούς δημοκρατες οι οποίοι εναντιώνονται στην σημερινή μεταναστευτική πολιτική της χώρας και έχουν δικαιωθεί σε πολλά σημεία της κριτικής που ασκούν.

Η πρόταση για την ελεύθερη διαμόρφωση των ενοικίων στη χώρα ήταν ο όρος του κόμματος του Κέντρου για να δώσει την υποστήριξη του στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Το κόμμα του Κέντρου έχει περίπου το 9% των ψήφων και είναι η απόδειξη της ευαίσθητης πολιτικής κατάστασης και των ισορροπιών στην σημερινή σουηδική πολιτική.

Το Αριστερό κόμμα σε δηλωσεις του χθες τόνισε ότι εάν οι σοσιαλδημοκράτες αφαιρέσουν την πρόταση ελεύθερης διαμόρφωσης ενοικίων τότε θα ψηφίσουν τον Λεβεν πάλι για πρωθυπουργό!

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση που αποτελείται από τους Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους και Σουηδους δημοκρατες έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Σε προηγούμενη ανάλυση μου είχα τονίσει ότι ο τομέας κατοικίας στη χώρα πάσχει από πολλα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την αγορα σε αρνητικούς ρυθμούς. Το σοσιαλιστικό μοντέλο ”όλοι θα έχουν δικαίωμα σε σπίτι” έχει οδηγήσει σε ουρές μέχρι και 20 ετών, μαύρα συμβόλαια και απελπισμένους νέους ανθρώπους όπως και προβλήματα στην αγορά εργασίας.

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για τους περισσότερους αναλυτές είναι μια καθαρή νίκη του κοινοβουλευτισμού εναντίον της οπορτουνιστικής πολιτικής των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών και η καθιέρωση καινούργιων όρων πολιτικού παιχνιδιού στην σκανδιναβική χώρα.

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αποφύγουν με όλα τα μέσα το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Από αριστερά προς δεξιά ο πρωθυπουργός Στεφαν Λεβεν. Η προεδρος του κόμματος του Κέντρου Αννι Λεφ. Ο προεδρος των Μετριοπαθών Ουλφ Κριστερσον

Εκτιμώ ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα υποχρεώσουν το κόμμα του Κέντρου να υποχωρήσει στην απαίτηση του ως προς την διαμόρφωση της ελεύθερης αγοράς των ενοικίων με κάποιο άλλο αντάλλαγμα ώστε την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο να ψηφιστεί και πάλι ως πρωθυπουργός της χώρας ο Στεφαν Λεβεν.

Τα κόμματα που είναι οι πραγματικοί ηττημένοι σε αυτό το πολιτικό θέατρο είναι οι σοσιαλδημοκράτες, το Κέντρο και οι Φιλελεύθεροι ενώ τα κόμματα που ”κέρδισαν” είναι το Αριστερό κόμμα και οι Σουηδοί Δημοκράτες.

Η πολιτική εβδομάδα που οι Σουηδοί γιορτάζουν το Μεσοκαλαιρο, midsommar, προβλέπεται πολύ θερμή.

Σωτηρής Δελής

Βουλευτής emeritus Σουηδικού Κοινοβουλιου

Πολιτικός αναλυτής

Πηγή σουηδική εφημερίδα SvD