Αιτήματα ομογενών στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλεξάνδρεια.- Κοινό υπόμνημα με τα αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας παρέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η Ελληνική παροικία του Καΐρου, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Τόπος συνάντησης η εμβληματική κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, στην περιοχή Ζαμάλεκ, «το νησί» όπως μεταφράζεται στα Αραβικά, που είναι μια νησίδα στον Νείλο ποταμό.

Στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Μαντμπούλι, έφτασε ιστορικό κτήριο που υπήρξε η έδρα της εξόριστης Κυβέρνησης της Ελλάδος και η κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας, κατά την περίοδο 1941 – 1944.΄Η συνάντηση με την Ελληνική παροικία του Καΐρου διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά.

Εκτός από τον Αιγυπτιώτη Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νίκο Γαριλίδη, τη Γενική Πρόξενο Μαρία Ζήση, τον Πρόξενο Αχιλλέα Μπική και τον ΑΚΑΜ, Πλοίαρχο του Π.Ν Γιώργο Χατζή παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ( ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του) η Γενική Γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά που συνάντησε για άλλη μια φορά τους Έλληνες της Αιγύπτου και μίλησε για τους στενούς δεσμούς με τον συνδέουν με τους  Αιγυπτιώτες. «Έχω πάλι την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας. Μεσολάβησε ένα εξαιρετικά πυκνό χρονικό διάστημα, αυτό της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αλλά πιστεύω ότι αφήνουμε πια τις πιο δύσκολες ημέρες πίσω μας και τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. ‘Αρα, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε πάλι περισσότερο, οπότε θα βρισκόμαστε εδώ στην Αίγυπτο να επαναεπιβεβαιώσουμε τους πολύ στενούς δεσμούς που έχουμε με αυτή τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της E.K.K για το πολύσχιδές έργο τους και τα ευχαρίστησε για την αγάπη τους προς την Ελλάδα, τη μέριμνά τους για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας..

Ο κ. Καβαλής εκ μέρους της Ε.Κ.Κ υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξανδρείας, εστιάζοντας σε επτά σημεία.

6+1 αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

1ον Ελληνική Παιδεία στην Αίγυπτο / Ομογένεια

– Αναθεώρηση της στρατηγικής για την ελληνόγλωσση ομογενειακή εκπαίδευση.
-Μέχρι να γίνει αυτό, να επανέλθει η Αίγυπτος στην κατηγορία των χωρών ειδικών συνθηκών όπως η Αλβανία και η Τουρκία.

-Τα ελληνικά σχολεία  να γίνουν δίγλωσσα με διεθνές αγγλικό πρόγραμμα και με την Ελληνική γλώσσα και ιστορία υποχρεωτική για τα παιδιά. Στόχος είναι οι μαθητές να διατηρήσουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αιγυπτιακά ΑΕΙ. Σε αυτό το βήμα θα απαιτηθεί η στήριξη της Ελληνικής Πολιτειας.

2ον Άδειες παραμονής και εργασίας στην Αίγυπτο. Παραμένει πάγιο το αίτημά των Αιγυπτιωτών να εφαρμοστεί διμερώς ( ενδεχομένως και σε τριμερή βάση) η παροχή άδειας παραμονής και εργασίας βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.

3ον Συντάξεις Ελλήνων του εξωτερικού. Επίσπευση των διαδικασιών στον ΕΦΚΑ και τον περιορισμό των προαπαιτούμενων στα αυστηρά πλαίσια του νόμου από τον ίδιο τον οργανισμό.

4ον Το Ελληνικό Νοσοκομείο της Κοινότητας στο Κάιρο και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με την ψήφιση Νόμου στην Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2017 Ν.4486 του Υπουργείου Υγείας ΦΕΚ 115/07.08.2017 Άρθρο 97, παρ. 5 και που υπερψήφισαν τα τότε δύο μεγάλα κόμματα, δίνεται η δυνατότητα σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) Με τον τρόπο αυτόν οι διαμένοντες στην Αίγυπτο δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έλληνες (ασφαλισμένοι του ΙΚΑ , συνταξιούχοι , δημόσιοι υπάλληλοι κλπ) θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, αντί να περιθάλπονται στην Ελλάδα, με σαφώς λιγότερο κόστος για το Ελληνικό δημόσιο και με μεγαλύτερη ευκολία για τους ίδιους. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης όμως καθυστερεί καθώς τα συστήματα υγείας Ελλάδος και Αιγύπτου είναι δύσκολο να γίνουν συμβατά και ειδικά στην τιμολόγηση. Η πρόταση των Ελληνικών Κοινοτήτων είναι να τιμολογούν με βάση την Αιγυπτιακή νομοθεσία και κοστολόγηση του ΕΝΚ και να οριστεί ως ανώτατο όριο η αντίστοιχη τιμή των ίδιων υπηρεσιών στην Ελλάδα που έχει ο ΕΟΠΥΥ.

5ον Ελληνικοί Ναυτικοί Ομιλοι Καϊρου (ΕΝΟΚ) και Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ). Παράκληση να διατηρηθεί η Ελληνική παρουσία των Ναυτικών Ομίλων, στους ίδιους ιστορικά χώρους τους, με μια νέα σύμβαση με το Αιγυπτιακό Κράτος εκλογικευμένου τιμήματος συμβατή με την αθλητική τους φύση.

6ον Υποτροφίες του ΥΠΕΞ. Επίσπευση καταβολής των Υποτροφιών ΥΠΕΞ και την προκήρυξη νέων υποτροφιών για φέτος.

7ον Ψήφος Αποδήμων. Άρση σε πρώτη ευκαιρία όλων των περιοριστικών διατάξεων που  εμποδίζουν  τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές.

Στην πρεσβευτική κατοικία και η Αιγυπτιώτισσα πεθερά του Πρωθυπουργού

 

Πηγή:https://ekkairo.org/