Φθηνά την γλίτωσε ομογενής της Αυστραλίας που καταχράστηκε $ 3.75 εκ.

Φθηνά την γλίτωσε ο ομογενής, πρώην υπάλληλος της Commonwealth Bank, Γιώργος Βρεττάκος, ο οποίος αν και ομολόγησε ότι καταχράστηκε 3.75 εκατομμύρια, εντούτοις απέφυγε την φυλάκισή του.

Ο δικαστής Gavan Meredith έκρινε πως επειδή η τράπεζα καθυστέρησε αδικαιολόγητα (σχεδόν δέκα χρόνια) να καταγγείλει την κατάχρηση του υπαλλήλου της και επειδή ο ομογενής ομολόγησε την ενοχή του, δεν τον στέλνει στη φυλακή.

Τον καταδίκασε σε τρία χρόνια με ανατολή μαζί με την προειδοποίηση πως αν παρανομήσει στο διάστημα αυτά θα πάει φυλακή και θα υπηρετήσει όλη την ποινή του.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως η τράπεζα καθυστέρησε τόσο πολύ να τον καταγγείλει» παρατήρησε ο δικαστής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό στο δικαστήριο Βρεττάκος εργαζόταν στο τμήμα δανεισμού της τράπεζας και κατ’ ομολογία του μέρος του τεράστιου ποσού που καταχράστηκε πήγε σε «όμορφα κορίτσια, κοκαϊνη και καλό κρασί».

Ο Βρεττάκος ξεκίνησε να εργάζεται στην Commonwealth Bank το 2007 και η κατάχρησή του έγινε γνωστή το 2010.

Πιστεύεται ότι με τα χρήματα αγόρασε και ένα σπίτι ενώ οι πελάτες της τράπεζας δεν έχασαν χρήματα.

Το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα The Age πριν τρία χρόνια και στη συνέχεια μέλη του συγγενικού του περιβάλλοντος μίλησαν στο «Νέο Κόσμο».

Ο Βρεττάκος είχε ισχυριστεί ότι δεν ήταν μόνος στην όλη υπόθεση. Υπήρχαν και άλλοι.

Στην κατάθεσή του κάνει λόγο και για «εκατό μάρτυρες».

Άνθρωποι του περιβάλλοντός του μας είπαν ότι για τον λόγο αυτό διέρρευσαν πριν τρία χρόνια στη δημοσιότητα οι καταχρήσεις που έκανε μεταξύ 2008 και 2009

Οι ίδιοι συγγενείς του έθεταν, μέσω της εφημερίδας μας, τα εξής ερωτήματα:

Γιατί η τράπεζα δεν του άσκησε δίωξη τότε;
Πως μπορεί ένας απλός υπάλληλος να κάνει τέτοιες καταχρήσεις. Δεν ελεγχόταν από κανέναν; Πως λειτουργεί η τράπεζα; Δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου;
Γιατί δεν ερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί του πως υπήρξαν και άλλοι συνεργάτες;
Η τράπεζα, τον απέλυσε το 2009 όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο χωρίς να τον «δώσει» στην αστυνομία και του ζήτησε να της επιστρέψει δυο εκατομμύρια δολάρια από τα κλεμμένα.

Ακόμα και όταν εκείνος δεν πλήρωσε ένα ποσόν 300.000 δολαρίων, πάλι η Commonwealth δεν ανέφερε τίποτα στην αστυνομία.
Το έκανε μόλις η εφημερίδα The Age άρχισε να έρευνα το όλο θέμα.

Ο Βρεττάκος υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του άλλαξε ριζικά όταν αρραβωνιάστηκε πριν εννέα χρόνια και άνθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι «έκτοτε είναι άψογος».

Η όλη υπόθεση προκάλεσε αγανάκτηση και σε πελάτες της τράπεζας.

Όπως λένε, αν κάποιος μεροκαματιάρης ή συνταξιούχος καθυστερήσει να πληρώσει μια δόση τον απειλούν με νομικά μέτρα. Καμιά φορά ακόμα και να του πάρουν τα σπίτι

Τώρα που ένας υπάλληλός της, έκλεψε 3.5 εκατομμύρια δολάρια δεν έκανε τίποτα για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως από την συμπεριφορά του Βρεττάκου δεν ζημιώθηκε κανείς πελάτης της Commonwealth παρά μόνο η ίδια η τράπεζα.

Neoskosmos.com