Η Ελλάδα στη συνάντηση των Κρατών για τη Συρία: Στριμωγμένη η Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», η οποία έλαβε χώρα σήμερα στη Ρώμη.

Η συμμετοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ δείχνει ότι ο ρόλος της Ελλάδας συνεχώς αναβαθμίζεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή που θεωρούσε αποκλειστικής της ευθύνης η Τουρκία και που πλέον ασκεί πίεση στην Άγκυρα.

Με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε συναντήσεις που είναι σημαντικές για τις κινήσεις στην περιοχή, η χώρα μας καταφέρνει να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες.

Σε κάποιους προκάλεσε έκπληξη η συμμετοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο της Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» στη άτυπη συνάντηση για τη Συρία. Ωστόσο η συμμετοχή της δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Έλληνας ΥΠΕΞ με συνεχείς επαφές, συναντήσεις και επισκέψεις στις χώρες της περιοχής έχει διαμορφώσει στρατηγικές συμμαχίες ενεργοποιώντας τον ρόλο της Ελλάδας. Έτσι με αυτή την κινητικότητα και τις στρατηγικές συμμαχίες, η Ελλάδα δείχνει σε συμμάχους και «εχθρούς» ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της στην ευρύτερη περιοχή και όχι η αποσταθεροποίηση που προκαλούν οι κινήσεις της Τουρκίας. Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή γίνεται και με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αμυντική αλλά και στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η κοινή αντίληψη για την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και προδιαγράφει την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχοντας διανύσει χιλιάδες μίλια με αλλεπάλληλες συναντήσεις και συμφωνίες δημιούργησε της προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να κάνει διπλωματικό comeback στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα ανακτά την επιρροή της σε μια περιοχή που είχε ξεχάσει εδώ και χρόνια αφήνοντας να «αλωνίζει» η Τουρκία. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα ειρήνης των αραβικών και των υπόλοιπων κρατών με την Ευρώπη αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Η παρέμβαση του Νίκου Δένδια

Στην παρέμβαση του, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε καταρχήν ότι αν και το «Ισλαμικό κράτος» έχει χάσει σημαντικά εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που του επιτρέπουν να συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Εξέφρασε την ανησυχία του, όπως γνωστοποιείται επίσης, για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αφρική και παράλληλα τόνισε ότι οι θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την σταθεροποίηση των εδαφών που ανακτήθηκαν από το «Ισλαμικό κράτος». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην ανάπτυξη του Ιράκ και αναφέρθηκε στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ.

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως πρόσφατα, τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και μια επιχείρηση με έδρα την Τουρκία, οι οποίοι συντόνιζαν την προώθηση οικονομικής και άλλης βοήθειας προς το «Ισλαμικό κράτος». Αυτή ήταν η πέμπτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που στηρίζουν το «Ισλαμικό κράτος» και έχουν έδρα την Τουρκία, υπογραμμίζουν.

Συγκρατείται, τέλος, απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, του περασμένου Ιανουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το «Ισλαμικό κράτος» κάνει χρήση βάσεων στήριξης στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει χρήματα διεθνώς, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Μετά το πέρας της Υπουργικής συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους» ο κ. Δένδιας μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Τι δήλωσε:

Ν. Δένδιας: Είχα σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση των κρατών που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του ISIS, και επίσης να έχω μία σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων. Καταρχήν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και την Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πέραν αυτού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, την Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.

Πέραν αυτού, όμως, αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Pedersen. Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, παρ’όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που συμμετείχαν και δω, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν υπονομευτικά. Ο κ. Çavuşoğlu δήλωσε ότι έθεσε θέμα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είναι βασικοί συνεργάτες στον αγώνα κατά του ISIS, ενώ είναι γνωστός ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν στη Λιβύη γιατί προβλέπονται απ’ το μνημόνιο.

Ν. Δένδιας: Η χώρα έχει τοποθετηθεί σαφέστατα και στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί. Αλλά αυτά τα οποία είπατε αφορούν την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια θέση η οποία είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια θέση, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Δημοσιογράφος: Η Ιταλία με τον κ. Di Maio συμπροήδρευσε σήμερα. Ταυτίζονται οι θέσεις μας; Ο κ. Di Maio επέμεινε πάρα πολύ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην Αφρική, άρα και στη Λιβύη.

Ν. Δένδιας: Είναι προφανές ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της. Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική. Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο ασφαλείας, μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη.