Οι δυσκολίες για την ανασύσταση του ΣΑΕ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δυστοκία με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που  προβλέπεται  στο Νομοσχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή ( 26 Φεβρουαρίου 2021)  αντανακλά τις εγγενείς δυσκολίες  του εγχειρήματος και  οι οποίες πολλαπλασιάζονται  από τις  «τεράστιες  λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες του Νόμου» όπως πρόσφατα υποστήριξαν τα μέλη του ΣΑΕ Ωκεανίας κατά τις εργασίες της  Ετήσιας Γενικής Συντέλεσης του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής που πραγματοποιήθηκε στις 22/6/2021 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας Covid-19.

Έγκυροι κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που ρωτήθηκαν  από την panhellenicpost.com για την πορεία των κυβερνητικών ενεργειών για την ανασύσταση του ΣΑΕ, επεσήμαναν  τρία βασικά μειονεκτήματα του νέου Νόμου:

  1. Η ανασύσταση του ΣΑΕ δεν έπρεπε να υπάρχει στο νόμο για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών“.  Πράγματι, είναι το λιγότερο προσβλητικό για την Ομογένεια, τα σχετικά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού να αναφέρονται κάπου …χαμένα στα …άρθρα από το 452 έως το άρθρο 457 όπου και καθορίζονται οι σκοποί, η σύνθεση, η συγκρότηση και γενικά η λειτουργία του Συμβουλίου!!! Ενώ θα έπρεπε να αποτελεί το θέμα του ΣΑΕ αυτοτελή Νόμο…
  2. Στα άρθρα του Νόμου που αφορούν στο ΣΑΕ, υπάρχουν  πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και γενικόλογες ρυθμίσεις“.  Εμείς θα αναφέρουμε εδώ μία από αυτές: Με ποια κριτήρια και από ποια «ομογενειακή ανθρώπινη δεξαμενή» ο Πρόεδρος της «Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς» (sic),  που σήμερα είναι ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ,  Σάββας Αναστασιάδης,  θα ορίσει τα 30 Μέλη του πρώτου  Συνεδρίου του ΣΑΕ; Και,
  3. Αναφορικά με την δια νόμου προϋπόθεση λειτουργίας του ΣΑΕ, που είναι η αυτοχρηματοδότηση“.  Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι θα εκταμιεύσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα λειτουργικά του έξοδα (Γραφεία, Προσωπικό κλπ.),  αλλά και  για τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου,  με δεδομένο ότι, πάντα ως εκ του νόμου,  η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού «μόνο γραμματειακή υποστήριξη παρέχει στο υπό ανασύσταση ΣΑΕ»;

Τρία θέματα, το καθένα με τις δικές του δυσκολίες και κακοτοπιές. Αρκεί να σκεφθεί κανείς το σάλο που θα ξεσπάσει στην ομογένεια, εάν π.χ. επιλεγεί  με μη θεσμικά κριτήρια, αλλά επιλεκτικά από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής,  ο Α επώνυμος ομογενής από κάποια συγκεκριμένη χώρα αντί άλλου  Β, επίσης  γνωστού ομογενή, από κάποιο άλλο Κράτος. Ή τι θα συμβεί όταν το Δ.Σ του ΣΑΕ  κληθεί να συντάξει το ίδιο το Καταστατικό Λειτουργίας του!  (Για να μην παραβλεφθεί και ο μέγας κίνδυνος, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη λειτουργία του ΣΑΕ, η οργανωτική του δομή να περάσει στα χέρια εύπορου ομογενή (-ων),  που θα το διαφεντεύει ερήμην της ομογένειας, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων! Θα λειτουργεί, δηλαδή, σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση, ωσάν «Πολυεθνική Εταιρία»!  Ενώ, ω, της παραδοξολογίας, το ΣΑΕ-πολυεθνική  θα είναι θεσμικά  «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ» των ελληνικών Κυβερνήσεων!

Αφήστε δε που στο άρθρο 452  (παρ. δ),  προβλέπεται και η «προαγωγή των συμφερόντων του Απόδημου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων». Από ποιόν θα γίνουν οι επενδύσεις; Από τον ιδιώτη-επενδυτή του ΣΑΕ;  Ή από τον οβολό των ομογενών που θα «χρηματοδοτούν» το ΣΑΕ; Αστεία πράγματα, εάν δεν ήταν τραγικά για το μέλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Όλα αυτά θα αυξήσουν την ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα -δυστυχώς- σε πολλές ομογενειακές οργανώσεις, (σ.σ. σε θρίλερ εξελίσσεται  η διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή λόγω της απουσίας του προέδρου της  Δημητρίου Α. Γωνιά δεν μπόρεσε χθες να αποφανθεί. – Πηγή: anamniseis.net).

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το αίτημα των ομογενών ΣΑΕ Αυστραλίας στην προταθείσα Γενική τους Συνέλευση, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να ενημερωθεί η ομογένεια πότε θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη νέα Οργάνωση, θα παραμείνει, φοβόμαστε για πολύ χρόνο αναπάντητο ερώτημα, ίσως και το μέγα ζητούμενο των επόμενων ελληνικών Κυβερνήσεων.