Κεφαλονιά: Μάχη με τις φλόγες – Εκκενώνονται οικισμοί

Ιδιαιτέρως δύσκολη ήταν  η νύχτα για την Κεφαλονιά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Ελειού – Πρόννων, σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο και Καπανδρίτι, να μαίνεται ανεξέλεγκτη συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της με σύμμαχό της τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ενισχύθηκαν με μεταφορά οχημάτων και ανδρών από την Αθήνα, δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε αρκετούς οικισμούς.

Μετά την απομάκρυση του πληθυσμού από τους οικισμούς Καπανδρίτη και Αγ.Ειρήνη, υπήρξε εισήγηση για εκκένωση των χωριών Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, ενώ σύμφωνα με το τοπικό inkefalonia.gr, εκκενώνεται και η περιοχή Κολαίτη, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου.

Μάλιστα, αργά το βράδυ του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε και το 112 για πέντε οικισμούς. Πρόκειται για τους: Πάστρα, Κρεμμύδι, Μαρκόπουλο, Κατελειός και Κάτω Κατελειός Κεφαλληνίας.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα όλο το βράδυ και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει, μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αργά το βράδυ του Σαββάτου πέντε οχήματα με 16 πυροσβέστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο που αναχωρούσε από την Κυλλήνη για Κεφαλλονιά με σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί.

Μέχρι και τη δύση του ήλιου ο καπνός ήταν ευδιάκριτος από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Το Πυροσβεστικό σώμα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, οχήματα και άνδρες απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Επίσης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ,  αεροπορικώς έφτασαν στο νησί άνδρες της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσουν γιατί η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη.

«Η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα αποκάλυψε πως η καταστροφική φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από έναν βοσκό, ο οποίος πήγε να κάψει χόρτα.

«Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα», είπε στον ΑΝΤ1 η Ρόδη Κράτσα, προσθέτοντας ότι «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την φωτιά, καθώς επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ».

In.gr