Ένα συνέδριο για την διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας

Αθήνα.– Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Γλωσσική Διδασκαλία και Μάθηση στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Κοινωνικό Περιβάλλον» και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας χαιρέτησε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, “αυτό είναιένα θέμα που μας αγγίζει εδώ στην Γενική Γραμματεία καθώς πραγματεύεται ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης γλώσσας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ένα συνέδριο με διεθνή αύρα, με συμμετοχές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις επιστημόνων από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αμερική, τη Ρωσία και την Αυστραλία”.
Στην τελετή έναρξης χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θ. Θεοδουλίδης, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας που κάνει εξαιρετική δουλειά στην προώθηση της γλώσσας μας, κα Ελένη Γρίβα και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, κα Όλγα Πατουχίδου.
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμμτέας Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε πως η ελληνική γλώσσα διεκδικεί τη θέση της στο εξόχως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ενισχύσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα και να χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μίλησε, ακόμη, για την μόνιμη επιδίωξή της Γενικής Γραμματείας που είναι «η γνωριμία και η δημιουργία δικτύων των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων μεταξύ τους, όπου κι αν βρίσκονται, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θέλουμε να συνενώσουμε όλες αυτές τις «μικρές Ελλάδες» που συντηρούνται ανά τον κόσμο με την άοκνη προσπάθεια ελληνικής καταγωγής επιστημόνων που διακρίνονται και διαπρέπουν στην Ελλάδα και αλλού».
Τέλος ο κ. Χρυσουλάκης υπενθύμισε επίσης ότι «Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών είμαστε, σταθερά αρωγοί πρωτοβουλιών που ενισχύουν την παγκοσμιότητα της ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού και της γλώσσας».
Μεταξύ των επίσημων ομιλητών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συγκαταλέγονται η Καθηγήτρια της Ακαδημίας Dillingen και σύμβουλος του Βαυαρικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κα Βασιλεία Τριάρχη, η Καθηγήτρια, του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας, κα Tresorukova Irina, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Διονύσιος Γούτσος, ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης, κ. Tonnet Henri κ.α.